ESA wil vlees kweken in de ruimte

vlees kweken ruimte_pixabay

Foto: Pixabay

Ruimtevaartorganisatie ESA wil onderzoeken of het mogelijk is om voedsel – en dan met name vlees – te kweken in de ruimte. Het onderzoek is belangrijk voor eventuele toekomstige lange ruimtemissies.

Astronauten die op lange ruimtemissies gaan, bijvoorbeeld naar een buitenpost op de maan of Mars, zullen hun eigen voedsel moeten produceren. Daardoor hoeft er minder voedsel mee te worden genomen; het maakt de astronauten ook minder afhankelijk.

“Het fokken van grote dieren in de ruimte voor voedselvoorziening is ondenkbaar”, aldus ESA-ingenieur Paolo Corradi. “Een alternatief kan het produceren van voedsel uit celculturen zijn, een proces dat bekend staat als ‘cellulaire agricultuur’.” Dit proces wordt momenteel al toegepast bij de productie van kweekvlees.

De ESA rekent voor dat er uit een monster van koeienspier van 0,5 gram circa 80.000 hamburgers ‘gekweekt’ kunnen worden. Uiteraard zitten hier de nodige haken en ogen aan: in de ruimte zou er een gesloten systeem ontwikkeld moeten worden, waarbij met name het kweekmedium recyclebaar en herbruikbaar is. Het onderzoek van ESA naar kweekvlees zou ook kunnen bijdragen aan de toenemende uitdagingen van vleesproductie op aarde, zo stelt Corradi.

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft een tender uitgeschreven; bedrijven kunnen hun voorstellen indienen tot 13 juli.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Meatable en DSM ontwikkelen samen kweekvleesmedium

Meatable en DSM ontwikkelen samen kweekvleesmedium

Meatable slaat de handen ineen met DSM om groeimedia voor kweekvlees te ontwikkelen. Kweekvlees of gecultiveerd vlees staat nog in de kinderschoenen. Een van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling ervan is het groeimedium waarin het gekweekte vlees kan groeien. Kweekmedia zijn vloeistoffen gevuld met onder meer koolhydraten, eiwitten, vitamines...

Oproep Holland BIO: 'Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees'

Oproep Holland BIO: 'Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees'

De Transcoalitie Voedsel stuurde een brief naar informateur Hamer met onder andere de vraag om een vleestaks. Moet deze ook voor kweekvlees gelden? Als het aan Holland BIO ligt niet. "Voer vleestaks alleen in voor slachtvlees", aldus directeur Annemiek Verkamman.

De kweekvleesrace

De kweekvleesrace

De Nederlandse startup van kweekvlees Meatable heeft met een investeringsronde €47 miljoen opgehaald om de ontwikkeling en productie van kweekvlees uit te breiden. Het eveneens Nederlandse Mosa Meat trok recent nieuwe investeerders aan en haalde ruim €70 miljoen op.