Einde nabij voor vet gehakt

SLAGERSWERELD – Vet gehakt mag nog maar drie maanden verkocht worden. Daarna moeten alle vetpercentages zijn verlaagd. Dat is het gevolg van het op 15 juni in werking getreden Warenwetbesluit Vlees.

SLAGERSWERELD – Vet gehakt mag nog maar drie maanden verkocht worden. Daarna moeten alle vetpercentages zijn verlaagd. Dat is het gevolg van het op 15 juni in werking getreden Warenwetbesluit Vlees.

Het maximale vetgehalte van gehakt gaat naar 25%; mager gehakt mag nog maar 15% vet bevatten. In de overgangstermijn van drie maanden kunnen de bedrijven hun productie en etiketten aanpassen aan de nieuwe regels. Gehakt is in Nederland een zeer populair vleesproduct. Het is goed voor ongeveer 20% van de vleesconsumptie. Het meest geliefd is rundergehakt: Dit product staat al jaren op de eerste plaats van meest gegeten vleessoorten.

Gevolgen
Na de wetswijziging zal er in praktijk niet direct veel veranderen. Praktische gevolgen zijn er vooral voor aanbieders van gehakt met een vetpercentage tussen 15% en 20%. Deze zullen het vetpercentage moeten verlagen of kunnen het product niet meer als 'mager' aanprijzen. Gehakt met een vetgehalte hoger dan 25% is tamelijk zeldzaam. Dit product mag in de toekomst niet meer als 'gehakt' verkocht worden.

Soorten
Na de aanpassing bestaat er de volgende reeks van vetgehalten van gehaktsoorten:

• 0% - 6%: 'gehakte biefstuk' (alleen van rund)
• 6% (of minder) - 10%: 'tartaar' (alleen van rund)
• 10% (of minder) - 15%: 'mager gehakt'
• 15% (of minder) - 25%: 'gehakt'
Bron: Meat & Meal

Lees ook
Keurslager Van Hest winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2021

Keurslager Van Hest winnaar Lekkerste Bal Gehakt 2021

Keurslager van Hest uit Goirle won de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt. Slager Paul Brands ontving op 29 september de eerste prijs van deze vakwedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandse Slagers. De tweede prijs ging naar Uw Slager Stefan Beld uit Goor en de derde prijs naar Slagerij Martin Meijer uit Lekkerkerk.

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.

Schouten Europe maakt plantaardig gehakt van eigen reststromen

Schouten Europe maakt plantaardig gehakt van eigen reststromen

Schouten Europe brengt hun nieuwe product Tempeh Gehakt op de markt. Dit volledig plantaardige gehakt is deels gemaakt van reststromen uit een van de productiefaciliteiten van Schouten. Met dit product wil het Nederlandse bedrijf op duurzame wijze inspelen op de stijgende vraag naar gefermenteerde producten.