COV verbetert positie flexkrachten met Fair Employment Code Flexkrachten

17 april 2023 Redactie Vleesmagazine pexels

De leden van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) stemden 13 april in met de Fair Empolyment Code Flexkrachten om (internationale) flexkrachten meer zekerheid te geven. Dit gebeurt door het verhogen van de kwaliteitsstandaard bij in- en uitleen, begrijpelijke contracten, eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld in de sector.

In de vleessector wordt een belangrijk deel van de arbeid flexibel ingevuld. Bij de COV aangesloten ondernemingen maken alleen gebruik van SNA en SNF gecertificeerde uitzendbureaus. Met de COV Fair Employment Code Flexkrachten zet de sector verdere stappen om goede werkomstandigheden en voorwaarden voor flexkrachten te waarborgen.

Toepassing code

De code biedt – boven op wet- en regelgeving, de SNA en SNF-normen en de CAO voor de Vleessector – extra zekerheden voor deze groep werknemers. De code omvat voorschriften voor zowel de ondernemingen die flexkrachten inhuren als de ondernemingen die flexkrachten ter beschikking stellen. De code kan tevens worden opgelegd aan de inleen- en uitzendbureaus waarmee zij zaken doen.

Toepassing van de code COV Fair Employment Code Flexkrachten is niet vrijblijvend. Het is een bindend besluit van de vereniging waarop het Tuchtreglement van toepassing is.

Fair Employment Code Flexkrachten

De Fair Employment Code Flexkrachten behandelt zeven voorschriften voor opdrachtgevers en opdrachtnemers.

  • Veiligheid en gezondheid flexwerkers;
  • Eerlijke werving en selectie, ook internationaal;
  • Begrijpelijk contract;
  • Gelijke/eerlijke beloning;
  • Fraudepreventie door juiste registratie, ook internationaal;
  • Hulp bij en gecertificeerde huisvesting;
  • Klachtenprocedure en vertrouwenspersoon voor de flexwerker.

De volledige tekst van de COV Fair Employment Code Flexkrachten is hier te downloaden.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?