Vlees in de media | week 45-2023

17 november 2023 Pixabay
De transitie naar langzaam groeiende vleeskuikens gaat doorzetten, het Belgisch Voedingscentrum stimuleert plantaardig met campagne halfhalf, een portret van Slager Henkjan Dunnewind. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media. 

Slagers

Opnieuw verdwijnt er een vleeshouwerij uit Denekamp, waar 25 jaar geleden nog vijf slagers actief waren. Jos en Ans Aveskamp sluiten hun Slagerij Kappelhof noodgedwongen, vertellen ze aan Tubantia. "Het gaat echt niet meer."

Keurslager van Hest in Goirle komt met iets nieuws voor de elfde van de elfde. Sinds deze week ligt er frikandelsalade in de vitrine. "We bedenken wel vaker dit soort dingen", zegt Gijs Brandts in het Brabants Dagblad. Nadat Ireen Wüst voor de zesde keer goud pakte op de Olympische Spelen kwam de slager met de Wüstburger. 

De Hoogeveensche Courant spreekt Henkjan Dunnewind. Niet alleen is hij slager, maar ook koster en lid van de Noordermannen. Hij is een actief lid van de Vrije Baptisten Gemeente De Brug in Hoogeveen: “Ik wandelde met God door de kloostertuin.”

Het rundergehakt van Keurslager Gérard Peters kwam weer als beste uit de test van de Keurslagers. Het gehakt scoorde cijfer 10 op kwaliteit, versheid en hygiëne. "Gehakt is één van de meest populaire vleesproducten in Nederland", vertelt de slager aan Kliknieuws Oss. "Dit is een geweldig mooie beloning en toont nog maar eens aan dat we onze productieprocessen goed onder controle hebben. " 

Plantaardig

Food Agri Business laat weten dat het Belgische Voedingscentrum Gezond Leven de nieuwe campagne halfhalf lanceert om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren. Nederland heeft geen eiwitstrategie vanuit de overheid. Het Voedingscentrum zet wel in op meer plantaardig, maar nog niet in een dergelijke campagne.

“Er is meer nodig om de milieudoelen te halen. Minder koeien, maar óók minder vlees eten, anders kalft de biodiversiteit verder af en kunnen we onze rol als agrarisch gidsland vergeten” vertelt Sjoukje Heimovaara, topvrouw van de universiteit van Wageningen, in een interview in het AD

Productie en industrie

Uit de jaarlijkse vergelijking van Interpig tussen EU-lidstaten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten blijkt dat Brazilië laagste productiekosten voor varkensvlees heeft, meldt Nieuwe Oogst. Dit is te danken aan de lage kosten voor voer en arbeid in Brazilië.  

Kees Kraijenoord, CEO van Plukon Food Group, verwacht dat de transitie naar langzaam groeiende vleeskuikens in Europa zal doorzetten, vertelt hij aan Boerderij. In de toekomst gaat het lastiger worden om op de reguliere manier vleeskuikens te blijven houden.

Altijd op de hoogte blijven?