China treft corona aan op Braziliaanse diepvries-kippenvleugels

kippenvleugels-560x373

Consumenten in de Chinese stad Shenzhen zijn gewaarschuwd om voorzichtig te zijn bij het inkopen van diepgevroren voedingsproducten. De waarschuwing van de lokale autoriteiten komt nadat een monster genomen van een partij kippenvleugeltjes uit Brazilië positief testte op corona.

Dat meldt VMT. Het monster zou zijn genomen van het oppervlak van het vlees. Eerder bleken testen van oppervlaktemonsters van verpakkingen van zeevruchten in Chinese steden positief te zijn. De partij kippenvlees zou afkomstig zijn van vleesverwerker Aurora Alimentos in de zuidelijke Braziliaanse deelstaat Santa Catarina.

Diepvries voedsel

Volgens de verklaring van de lokale autoriteiten zijn de uitslagen van testen bij mensen die mogelijk in contact zijn gekomen met de partij besmet vlees negatief. Ook gerelateerde producten die waren getest, bleken niet te zijn besmet. Desondanks besloten de autoriteiten te waarschuwen voor geïmporteerd diepgevroren voedsel.

shutterstock_775818268-A1200x800

Zeevruchten

De autoriteiten van de stad Yantai in de provincie Shandong waarschuwden dinsdag op Weibo, de Chinese variant van Twitter, dat drie monsters genomen van zeevruchtenverpakkingen coronadeeltjes bleken te bevatten. In een restaurant in de provincie Anhui bleek een verpakking van bevroren garnalen uit Ecuador te zijn besmet, aldus de Chinese staatstelevisie woensdag.

Lage temperatuur en corona

attachment-diepvriesgroente1100-300x200

In hoeverre overleeft corona in de diepvries?

Experts gaven eerder aan dat een lage temperatuur een rol speelt bij het langer blijven hangen van het coronavirus. Zo is de omgeving in de vleesindustrie koud en is de vochtigheid relatief hoog. Dit betekent een langere levensduur van de aerosolen die mogelijk virusdeeltjes bevatten waardoor medewerkers in bijvoorbeeld slachterijen besmet kunnen raken.

Overlevingskans corona

Een studie uit 2010 waarbij twee virussen gerelateerd aan covid-19 zijn gebruikt, nam de effecten van een  temperatuur en luchtvochtigheid onder de loep. Het blijkt dat virussen langer te overleven bij lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Bij bijvoorbeeld een temperatuur van 4 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 20% overleeft het virus zo’n 28 dagen.  Aan de andere kant van het spectrum bij bijvoorbeeld 40 graden Celsius  en 80% luchtvochtigheid is dit maar zes uur.

Het onderzoek toont aan dat coronavirussen beter overleven op oppervlakten als er sprake is van koudere temperaturen. Het ligt ook in de lijn der verwachting dat het virus zal overleven in bevroren toestand.

 
Lees ook
Coronamaatregelen vanaf 13 november

Coronamaatregelen vanaf 13 november

Vanwege de oplopende coronacijfers kondigde het kabinet vrijdagavond 12 november nieuwe maatregelen af die de dag erna direct in gingen. Het doel is om het aantal besmettingen "met een harde klap" omlaag te brengen. Dit zijn de meest relevante regels voor de slager, bakker, vishandel en slijter.

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.