'Acties in vlees onvermijdelijk

13 augustus 2012 Caroline Plas van der

ROSMALEN – Acties in de vleesindustrie lijken onvermijdelijk, nu de CAO-onderhandelingen muurvast zitten. De vakbonden deden woensdag in Rosmalen een eindbod, maar de COV gaat daar hoogstwaarschijnlijk niet op in. 'Ik zie het somber in', aldus COV-woordvoerder Richard van der Kruijk.

ROSMALEN – Acties in de vleesindustrie lijken onvermijdelijk, nu de CAO-onderhandelingen muurvast zitten. De vakbonden deden woensdag in Rosmalen een eindbod, maar de COV gaat daar hoogstwaarschijnlijk niet op in. ‘Ik zie het somber in’, aldus COV-woordvoerder Richard van der Kruijk.


De vakbonden willen dat de werkgevers de plannen voor het verplicht werken op zaterdag intrekken. Daarnaast vinden zij de toeslag die wordt voorgesteld voor het werken op zaterdag, te mager. Nu krijgen werknemers nog 37,5 procent als zij (vrijwillig) op zaterdag werken. De werkgevers willen dat verlagen naar 20 procent.

De COV ziet het heel anders. ‘Wij willen de zaterdag als normale werkdag opnemen in de CAO. Het personeel krijgt er dan evengoed nog 20 procent extra loon voor. Gewoonlijk krijg je geen toeslag voor een normale werkdag.'


Ook de looptijd van de CAO en de voorgestelde looneisen zijn een breekpunt in de onderhandelingen. De bonden willen een looptijd van 24 maanden en 3 procent erbij, de werkgevers willen een looptijd van 27 maanden en 2 procent erbij.


De COV krijgt tot 4 april de kans om te reageren op het eindbod. Van der Kruijk ziet echter geen directe oplossing.

Lees ook:

Actiebereidheid slachters groeit (22 maart 2007)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over CAO-onderhandelingen

Stelling:

'Werken op zaterdag in de vleesindustrie moet verplicht worden. De COV moet hieraan blijven vasthouden, ook al komt dat op stakingen te staan.'

Wat vindt u? Klik op 'Stelling' (rechtsboven op de homepage) en stem mee

Altijd op de hoogte blijven?