Dankbaar

AMSTERDAM - Gertjan Kiers maakt buikspek. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Ik had gehoopt dat ik na mijn laatste bijdrage, ergens in april, nu met een wat positiever columnpje zou kunnen komen. Helaas leven we nog steeds in een tijd die je vrij explosief kunt noemen. Waar we in het begin van de corona-uitbraak heel erg meegaand en begripvol waren, zijn we nu op weg om het tegengestelde te laten zien.

Andere meningen worden niet geaccepteerd, protesten worden met harde hand neergesabeld en van een noodzakelijke democratie is bijna niet meer te spreken. We moeten ons aanpassen, rekening houden met en we kunnen moeilijk onszelf zijn. Maar hoe raar het ook klinkt, deze bizarre tijden hebben ook positieve aspecten.

Zo besloten vele mensen dit jaar eens niet hun vakantie over de landsgrenzen te vieren. Wees eerlijk, met een beetje redelijk weer is het ook prima vertoeven in ons eigen landje. Sterker nog, het kan ook iets moois brengen. Zo heb ik vrienden die een tuincentrum bestieren in het Amsterdamse.

'Groen kan lekker zijn, maar het stukje vlees van de smeulende, rokende houtskool is nog steeds onmisbaar'

Gertjan Kiers

Vleesverkoop stijgt

Na wat aarzeling in het begin van het coronatijdperk gingen de verkopen door het plafond. Vrij Nederland ging tuinieren en besloot ook nog eens flink te investeren in meer dan modale barbecues. En alhoewel het soms lijkt of heel Nederland vega is geworden, steeg de vleesverkoop ook. Groen kan lekker zijn, maar het stukje vlees van de smeulende, rokende houtskool is nog steeds onmisbaar.

Vergeet vooral niet dat grote delen vlees op de barbecue vele malen makkelijker zijn te bereiden dan die kleine frutsels vol E-nummers en suikers. Dat schrijf ik echt niet voor het eerst, maar verkondig ik zoveel als ik kan.

Wild op de bbq onmisbaar

Geniet van elkaar tijdens het eten rond de barbecue en zorg dat je niet elke keer wild heen en weer moet sprinten om dunne lapjes vlees te redden van de hitte. Bedenk ook dat barbecueën al lang geen zomerse aangelegenheid meer is, maar een verlengstuk van de keuken. Juist nu het wildseizoen begint, is een prachtig stuk wild op de barbecue onmisbaar.

Verdiep je in het wildseizoen en wat er beschikbaar is rond deze tijd van het jaar. Ontvang wat moeder natuur je aanbiedt met open armen en wees dankbaar. Want dat is wat deze barre tijd ons leert, om vooral dankbaar en tevreden te blijven. Blijf gezond en geniet van de dingen die wel worden toegestaan. In de toekomst kan het alleen maar weer beter worden.

 
Lees ook
‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

‘Machinale verwerking gaat sneller en is uiterst hygiënisch’

De vleessector verandert snel en ingrijpend - tijdens deze pandemie al helemaal. De industrie verandert in hetzelfde tempo mee. “De techniek ondersteunt ons ambacht.” Vandaag het eerste deel van deze rondvraag met Hein Pije van Marel.

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Plezier + resultaat (€) = voldoening (P+R=V)

Ondernemer word je niet met als eerste doel om veel geld te verdienen. Belangrijker is het om je hart te volgen en te doen wat je leuk vindt. Dat is onder de gegeven omstandigheden met corona vrij lastig. Wij zijn ervan overtuigd dat plezier in wat je doet en resultaat (€) leiden tot voldoening.In de laatste editie van Vleesmagazine van 2020 deelden...

René en Robert Dalhuisen: ‘Fijn om als slagersbroers te overleggen’

René en Robert Dalhuisen: ‘Fijn om als slagersbroers te overleggen’

De broers René en Robert Dalhuisen hebben het slagersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Zowel hun opa als hun vader was slager. Ze runnen beiden hun eigen slagerij. René doet dat in Deventer en Robert in Breukelen. Hun winkels zijn heel verschillend, maar toch zijn er overeenkomsten. En het allerbelangrijkste? Met elkaar praten over positieve en...