Berner Würstel

9 december 2022 Paul van Trigt
Foto: Herbert Wiggerman

Grondstof
Dikke knakworst, Schubling, Cervalas of dunnere bockworst

Hulpstoffen
Plakjes gerookt ontbijtspek of katenspek
Plakjes Emmentaler kaas

Bereiding

  • De voorgegaarde wat dikkere knakworst, dunnere bockworst, Schubling of Cervalas omwikkelen met plakjes Emmentaler en vervolgens de plakjes ontbijtspek of katenspek eromheen wikkelen.
  • Eventueel vastzetten met prikker.
  • Gekoeld bewaren en presenteren bij 2-4˚C.

Tips

  • Berner würstel met Gruyèrekaas (deze kaas is scherper dan de Emmentaler kaas) of een licht gezouten Hollandse jong belegen kaas die weer milder van smaak is.
  • Het gebruik van Schubling waar ongeveer 10% gekookt zwoerdpoeder in verwerkt is geeft een nog typischer smaak en een zachter mondgevoel bij warme consumptie.
  • Consumentenadvies:
    bij zuurkool- of boerenkoolstamppot, of in stukjes gesneden als warme of koude snack op een hard broodje.

Geschiedenis

Gezien de naam van het product zou je niet zeggen dat de Berner Würstel het populairst is in Oostenrijk en een deel van Zuid-Duitsland. Toch zijn het de Oostenrijkers die de Weense dikkere knakworst, de Oostenrijkse Schubling of de Zwitserse Cervalas hebben aangekleed met Zwitserse Emmentaler kaas en met licht gerookt mager spek. Hier zijn de rooksmaak van de worst, spek en de enigszins zoete, licht gezouten Emmentaler kaas een fantastische smaakcombinatie gebleken.

De Emmentaler kaas, gemaakt van koemelk en stremsel met bepaalde bacteriesoorten, wordt al sinds de 13e eeuw gemaakt in de Emmevallei, in de Duitse taal Emmental genoemd, in het kanton Bern. De Emmentaler kaas is de oudste kaassoort van Zwitserland en draagt bij aan de rijke Zwitserse eetcultuur. Niet voor niets heeft deze kaas het AOP-keurmerk: ‘Appellation Origine Protégée’. De Berner Würstel is in de Alpenlanden een prachtig combinatieproduct van kaas, worst en vleeswaar. Het wordt vooral in de winter gegeten en menig skiliefhebber herkent het als een lekkere warme hap tussen het skiën door. Vaak in combinatie met brood en een toegankelijke witte wijn zoals de Chardonnay, Riesling of Pinot gris. Een topgerecht van de grill, uit de koekenpan of van de barbecue.

Altijd op de hoogte blijven?