Grondstoffen

Ongeveer 400 gram plakjes of stukjes smalle, goed gedroogde salami- of droge worstjes

Hulpstoffen per kilogram grondstof

  • 600 gram olijfolie 
  • eerste persing 
  • 4 gram zwarte peperkorrels 
  • 4 laurierblaadjes 
  • 6 gram kruidnagel (heel)
  • 6 gram kardemom (heel)
  • 8 gram venkelzaad (heel)
  • 2 gram piment en/of 
  • chilipeper (heel)

Tips

  • Droge worst moet minimaal 30 procent vocht kwijt zijn voordat ze in de olie gezet kunnen worden
  • Gedroogde lamsmetworstjes in olijfolie met gedroogde oregano en basilicum
  • Kolbasz of smalle chorizo in olijfolie met gedroogde chilipeper
  • Bewaar de potjes koel, max. 15˚C en donker om ranzigheid en verkleuring te voorkomen
  • Als tapas
  • Door of op een salade
  • Dunne plakjes in een koud voorgerecht met tomaat, basilicum en mozzarella

Geschiedenis

Zoals bekend is Italië het land van de honderden salamisoorten en de vele kwaliteitssoorten olijfolie. Laat deze combinatie, die al vele eeuwen volgens Italiaanse familietradities in stand is gebleven, het ontzettend goed doen. De salami-achtige worstjes die voldoende gedroogd zijn worden bewaard in een goede kwaliteitsolijfolie samen met diverse gedroogde specerijen en/of kruiden. Het grote voordeel van dit ouderwetse, maar nog steeds actuele worstbewaringsproces is dat de worst de malse bite behoudt en niet houtachtig wordt. Een bijkomend voordeel is dat door de olijfolie met de toevoeging van kruiden en specerijen een nog fijnere specifiekere smaak ontwikkeld wordt.

Een aantal spelregels hebben de Italianen wel aan deze vorm van worst bewaren gehanteerd. Naast de hygiënische werkwijze is er een grote voorkeur voor het bewaren van de goed afgesloten glazen weckpotjes in de kelder, waar ze onder contante temperatuur en donker kunnen staan om ranzigheidsvorming (vetoxidatie) te voorkomen. De meeste Italiaanse producenten geven er de voorkeur aan om de worstjes minimaal een maand in de olijfolie te houden voor consumptie. Dit bevordert de smaakvorming en zorgt voor een goede en malse consistentie.

Altijd op de hoogte blijven?