Wereldboerenorganisatie tegen gekweekte voedingsmiddelen

17 juli 2023 Redactie Food Unsplash

De World Farmers’ Organisation (WFO) heeft zich uitgesproken uit tegen gekweekte voedingsmiddelen, zoals kweekvlees. De wereldboerenorganisatie pleit voor duurzame landbouw en vindt gekweekte voeding geen alternatief voor door boeren geproduceerd voedsel. Dat meldt Pluimveeweb.

WFO maakt zich zorgen over de impact van gekweekte voedingsmiddelen. Hierbij verwijst de organisatie naar het recent verschenen rapport ‘Food Safety Aspects of Cell-Based Food’ van de Verenigde Naties (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hieruit blijkt volgens WFO dat er geen betrouwbaar bewijs is om cellulair voedsel te vergelijken met door de boer geproduceerd voedsel.

Impact gekweekte voeding

Er is nog veel onduidelijk over de voedingswaarde van gekweekte voedingsmiddelen en de gezondheidseffecten op lange termijn. Ook zijn de duurzaamheidsclaims, zoals minder uitstoot en watergebruik, volgens WFO niet zeker. In mei publiceerde de Universiteit van Californië nog een onderzoek waarin de onderzoekers stellen dat kweekvlees slechter voor het klimaat is dan regulier vlees. 

Rol boeren

Boeren spelen een essentiële rol in een veerkrachtig en duurzaam voedselsysteem, stelt WFO. Daarom roept de Wereldboerenorganisatie boeren, onderzoekers en belanghebbenden op om samen met innovatieve en duurzame oplossingen te komen voor de uitdagingen waar de sector voor staat. 

Geen alternatief

Gekweekte voedingsmiddelen zijn geen alternatief. “Vervangers zullen het werk en de bijdrage van boeren aan duurzaamheid verwerpen en consumenten naar een homogeen voedingsmodel duwen dat de traditie, diversiteit, rijkdom, kwaliteit ondermijnt en daardoor zullen ook de uniek regionale voedselsystemen over de hele planeet op den duur kunnen verdwijnen”, besluit WFO op Pluimveeweb.  

Bron: Pluimveeweb

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?