VWA publiceert handleiding microbiologie

13 augustus 2012 Lucien Joppen

DEN HAAG - De VWA heeft een handleiding voor beheersing van microbiologische veiligheid uitgegeven.

DEN HAAG - De VWA heeft een handleiding voor beheersing van microbiologische veiligheid uitgegeven.


De Voedsel en Waren Autoriteit heeft het document opgesteld in verband met de Europese Verordening microbiologische criteria voor levensmiddelen (VMC).


De VMC ging op 1 januari 2006 in. Een verplichting die in de verordening staat is dat bedrijven met een risicobeoordeling een eigen microbiologisch controleprogramma op moeten zetten.


Listeria monocytogenes

In de verordening staan verder de microbiologische voedselveiligheidscriteria voor een aantal pathogenen waar bedrijven zich aan moeten houden.


De verordening verplicht bedrijven tot het controleren van de hygiëne van hun productieproces. Verder moeten bedrijven specifiek onderzoek doen naar de uitgroei van pathogene micro-organismen zoals Listeria monocytogenes.


Via de handleiding geeft de VWA haar interpretatie van de verordening, bijvoorbeeld op het gebied van bemonstering, en de wijze waarop zij hierop toeziet.


Lees ook:

Vleeshandboek op de markt (9 maarti 2007)


Kijk eens in onze HACCP Module


Altijd op de hoogte blijven?