Maandag 18 december 2006 is in een Algemene ledenvergadering het werkgeversvoorstel voor de komende CAO-onderhandelingen aan de leden voorgelegd. In deze onderhandelingen zullen wat de COV betreft flexibiliteit in arbeidstijden en een gericht leeftijdsbewust personeelsbeleid de belangrijkste onderwerpen zijn.
Maandag 18 december 2006 is in een Algemene ledenvergadering het werkgeversvoorstel voor de komende CAO-onderhandelingen aan de leden voorgelegd.
In deze onderhandelingen zullen wat de COV betreft flexibiliteit in arbeidstijden en een gericht leeftijdsbewust personeelsbeleid de belangrijkste onderwerpen zijn.
Arbeidstijd
De bedrijven in de vleessector hebben grote behoefte aan verruiming en flexibiliteit van de arbeidstijden. Wisselingen in de aanvoer van dieren en verandering in de vraag van de afnemers, met name de forse toename van acties, maak het noodzakelijk in deze CAO-ronde daadwerkelijk afspraken te maken op het gebied van arbeidstijden.
Door de veranderingen in de maatschappij en de concurrentie vanuit het buitenland worden aan bedrijven andere eisen gesteld voor het leveren van producten. De COV wil daarom afspraken maken over de volgende onderwerpen:
· Het verruimen van het huidige weekvenster van minimaal 32 en maximaal 45 uur met een maximale arbeidstijd van 9,5 uur per dienst naar een nieuw weekvenster van minimaal 32 en maximaal 50 uur per week, waarbij de nieuwe arbeidstijdenwet de basis is voor de maximale arbeidstijd per dag.
· Het verschuiven van de extra beloning voor arbeid op ongunstige uren (artikel 25 lid 1) van tussen 04.00 en 06.00 uur naar tussen 03.00 uur en 05.00 uur en van tussen 18.00 uur en 22.00 uur naar tussen 20.00 uur – 24.00 uur.
· Meer ruimte om extra te werken en deze uren te compenseren op andere momenten. Hierbij denken wij aan het verschuiven van de verrekenperiode te verschuiven van 13 weken naar 26 of 39 weken
· Het verlengen van de huidige arbeidsduur naar 38 of 40 uur per week. De extra te werken uren worden tegen 100% betaald.
· De zaterdag als normale werkdag in de CAO opnemen.
In de komende onderhandelingen zouden op deze onderdelen samen met de vakbonden meerdere keuzeopties uitgewerkt moeten worden, waarbij op decentraal niveau bedrijven in overleg met hun eigen personeelsvertegenwoordiging kunnen kiezen uit de beschreven opties.
Levensfase bewust personeelsbeleid
Daarnaast wil de COV in de nieuwe CAO afspraken maken over een gerichte aanpak op het gebied van levensfasebewust personeelsbeleid in de branche. De vergrijzing in de maatschappij neemt toe, medewerkers moeten langer door werken en er is onvoldoende instroom aan de onderkant.
Daarnaast verdient mobiliteit van eigen medewerkers, intern maar ook extern, de komende periode extra aandacht. De COV wil daarom programma’s ontwikkelen om medewerkers langer in de bedrijven actief te laten zijn. Hiervoor zijn naar onze mening de volgende zaken aan de orde:
· Er dient een fundamentele herschikking plaats te vinden van de arbeidsvoorwaarden die gekoppeld zijn aan leeftijd.
· Er zal een gericht protocol opgesteld moeten worden hoe het proces in de branche moet worden aangepakt met eventueel ondersteuning van derden.
· Binnen elke organisatie zal een zogenaamde leeftijdsspiegel van de AWVN worden ingevuld als basis voor deze aanpak. Sociale partners worden opgeroepen afspraken te maken om vanuit het Fonds Collectieve Belangen initiatieven te ondersteunen. In een latere fase kan dan op basis van de ervaring mogelijk sectorale initiatieven worden genomen.
· Om meer evenwicht in de personeelsopbouw te krijgen zal aan de instroom van jeugdige werknemers extra aandacht worden geschonken.
Concurrentie
De vleessector heeft ondervonden dat de laatste jaren supermarkten in toenemende mate periodiek zijn gaan tenderen. Hierdoor is een sterke concurrentiestrijd ontstaan. Dit legt een grote claim op de resultaten van de toeleverende bedrijven. Marges staan permanent onder druk en de loyaliteit van de supermarkt naar de toeleveranciers is afgenomen. Daarnaast heeft de vleessector in toenemende mate te maken met concurrentie uit het buitenland.
Dit betekent dat op het gebied van innovatie, productontwikkeling, kwaliteit en arbeidskosten en flexibiliteit hoge prestaties geleverd moeten worden om de concurrentie in de markt aan te kunnen. Bedrijven dienen zeer alert te zijn op de kosten en hebben een duidelijke en blijvende focus op beheersing van alle kosten.
Uitgangspunt is dat de loonparagraaf gekoppeld zal zijn aan de afspraken die gemaakt worden. Modernisering en flexibilisering van de CAO en de arbeidstijden zijn belangrijke factoren in de vaststelling van de looptijd en de loonruimte.
De eerste onderhandelingsronde is gepland op donderdag 11 januari 2007.