Vlees in de media | Week 46-2023

24 november 2023 Vleesmagazine
Een portret van zelfslachtende slager Wouter van de Veen, productie Nederlands varkensvlees relatief efficiënt en Italië verbiedt kweekvlees. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

De nieuwe zaak van keurslager Arie Klaver opent in het Schager Makado Winkelcentrum. “Ik durf wel te zeggen dat dit één van de mooiste slagerijen van het land is. Deze winkel zit zo goed in elkaar, geweldig”, zegt Gilles van Dalen in het Noordhollands Dagblad.

Foodbusiness spreekt zelfslachtende slager Wouter van de Veen. "Toen de meesterslager het bedrijf van zijn vader overnam, begon hij zelf runderen en varkens te slachten. Dit deed hij uit liefde voor het ambacht, maar het blijkt het ook toegevoegde waarde te creëren."

Productie en industrie

In het Brabants Dagblad aandacht voor de vermeende fraude bij Vion. Volgens NVWA heeft de slachterij een partij varkens met een te hoge dosis geneesmiddel geprobeerd te verdoezelen en moest Vion het vlees zo’n 18.000 varkens, die dezelfde dag waren geslacht van de markt halen. 

Reststromen van hoge kwaliteit, zoals bakkerij-producten, kunnen een belangrijke rol spelen voor varkens. Pigbusiness is ervan overtuigd dat gezonde vleesvarkens het hoogste rendement opleveren. Hoogwaardig voer vormt daarvoor de basis.

"De productie van varkensvlees is in de Europese landen flink duurder dan bij andere grote producenten, zo blijkt uit de InterPIG kostenvergelijker, waar Wageningen Economic Research bij betrokken is", meldt Foodbusiness. "Vergeleken met andere Europese landen blijkt de Nederlandse kostprijs wel relatief efficient. Senior onderzoeker Robert Hoste van het instituut Wageningen Economic Research legt uit waarom de Nederlandse kosten aan de lage kant zijn."

De Volkskrant besteedt aandacht aan de nieuwe locatie die kweekvleesbedrijf Meatable in Leiden opent, inclusief laboratorium. Het is in Nederland verboden om kweekvlees door consumenten te laten proeven en de negentig werknemers mogen geen hap nemen

Vlees

Uit een onderzoek van Universiteit Leiden blijkt dat jaarlijks wereldwijd het vlees van ongeveer 18 miljard dieren die gedood zijn voor consumptie weggegooid wordt, meldt NOS. De onderzoekers hebben deze verspilling naar eigen zeggen als eersten op wereldschaal berekend.

De Europese Commissie trekt voor komend jaar 185,9 miljoen euro uit voor de promotie van duurzame en hoogwaardige Europese voedingsmiddelen. Nieuwe Oogst meldt dat campagnes ter bevordering van duurzaam geproduceerde agrifood 62 miljoen euro krijgen, waarvan 42 miljoen euro voor biologische producten.

"Italië verbiedt kweekvlees en misleidende namen voor vleesvervangers", kopt Pigbusiness. Het Italiaanse Huis van Afgevaardigden nam hiervoor een wet aan. Het betreft een verbod op de productie, marketing en gebruik van kweekvlees, en op misleidende termen als veganistische salami of plantaardige biefstuk.

Vleesvervangers

Foodpersonality maakt bekent dat Jumbo met ingang van deze week de prijzen van vleesvervangers onder het Jumbo-huismerk zozeer gaat verlagen dat ze niet meer duurder zijn dan de vleesvariant die ze vervangen.

Altijd op de hoogte blijven?