Vlees in de media | week 44-2023

12 november 2023 Marieke Pols Koos Groenewold
Vleesleverancier maakt halffabricaten voor ambachtelijke vleesvervangers, KNS lobbyt in Brussel en Duitsers eten minder vlees. Wat lezen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Slagers

Marcel Kokkelkoren is al 30 jaar slager bij slagerij Piet Appelman in Langedijk. In Rodi verscheen daarom een kort artikel over Kokkelkorens loopbaan bij de slagerij en de geschiedenis van slager Piet Appelman.

Koninklijke Nederlandse Slagers komt op voor de belangen van de slager, niet alleen in Nederland maar ook in Europa. Afgelopen week was de Nederlandse brancheorganisatie voor slagers samen met andere leden van de International Butchers' Confedaration (IBC) in Brussel. Op de eigen website doet KNS verslag. 

Productie en industrie

Sinds kort ligt het vlees in de Belgische supermarktketen Colruyt op grijze schaaltjes in plaats van de gebruikelijke zwarte. Waarom is dat, vraagt Retail Detail zich af. Het heeft met recycling te maken.

In de Quote staat een artikel over 'de Brabantse karbonadekeizer' Erik van Loon. De vleesproducent zag in de winst dalen van €18,7 miljoen naar €3,3 miljoen in 2022. Vanwege de verlies heeft Van Loon nu de helft van zijn bedrijf verkocht.

Vlees

Maaltijdenbox leverancier Marley Spoon biedt klanten klimaatneutraal varkensvlees. Onterecht, oordeelde de Reclame Code Commissie, na een klacht van dierenwelzijnsorganiatie Wakker Dier. In het NRC verscheen afgelopen week een artikel over deze kwestie.

"Marktbureau AMI schat dat de jaarlijkse Duitse vleesconsumptie tot onder de 50 kilo per persoon daalt", meldt Foodbusiness. "Met name een lagere consumptie van varkensvlees zou daar volgens het marktbureau weleens voor kunnen zorgen."

Plantaardig

Tijdens een BBQ bij zijn dochter zag vleesleverancier Leo Etten van De Nieuwe Slager dat vier van haar vriendinnen om vleesvervangers vroegen. Hij zag een gat in de markt, want veel slagers verkopen geen vleesvervangers. Ze vinden het vaak lastig om van verschillende droge stoffen ambachtelijke vleesvervangers te maken, vertelt hij aan Foodbusiness. Sindsdien levert hij met Mind Your Meat halffabricaten voor vleesvervangers waar slagers alleen nog maar kruiden aan toe hoeven voegen.

De Vegetarische Slager opende op dierendag (4 oktober) tijdelijk een nieuwe, plantaardige slagerij in Rotterdam. "De 'publieksslagerij' van de Vegetarische Slager in Rotterdam moet vleesvervangers weer een zetje geven", kopte NRC deze week.

Altijd op de hoogte blijven?