Vlees in de media - week 39

30 september 2022 Mirjam van Rijn Pixabay

Deze week in de media: een aantal interviews met bevlogen slagers, nieuws over het Zwitserse referendum over de bio-industrie en Vlaamse varkensboeren produceren eigen voeding 

Brancheverenigingen Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) hebben ontzet gereageerd op het nieuws dat het ministerie van Financiën geen economische redenen ziet om het mkb te steunen. 

Boerderij.nl: Opslagregeling varkensvlees loopt op z’n eind. Van de 47 duizend ton varkensvlees die met steun is opgeslagen zit nog 6 duizend ton in de vriezer. 

Tilburg.com interviewt Tilburgse slager Jean-Maurice LeJeune: “Ik ben trots op onze continuïteit!” 

De buurtslager moet met zijn tijd mee. Richard Groot gaat na 28 jaar verder als groene delicatessenwinkel in Alkmaar-Noord. “Ik ben zelf ook minder vlees gaan eten” 

Sint-Eloois-Winkel, BE - Geert en Chantal openen slagerij-traiteur Witdouck in onzekere tijden: “We willen iedere klant hier piekfijn bedienen.” 

BERLAAR, PUTTE, KONINGSHOOIKT, BE - Keurslager Hens-Asselberghs is gestart met de verkoop van rundvlees van eigen kweek. De dieren groeien op in een weide in Koningshooikt (Lier) en hun vlees belandt later in de winkels in Berlaar en Putte. “We horen van klanten dat het vlees nog fijner van draad is”, klinkt het.  

Zwitserland stemde zondag per referendum over een verbod op de bio-industrie. “De meerderheid stemde tegen, maar de felle discussie die aan de stemming voorafging toont de tweespalt in de agrarische sector en geeft een interessant inkijkje in het Zwitserse zelfbeeld” schrijft de Volkskrant. 

Diksmuide, BE - Varkensboeren Marino en Els leggen hun dieren in de watten: “We verwennen ze met eigen voeder waarin zelfs bessen verwerkt zitten. Wat we de dieren te eten geven, proef je in het vlees”, weet Marino. Een deel van de voeding wordt op het eigen bedrijf geteeld. “In twaalf jaar moet die voederinstallatie terugverdiend zijn.” 

Drie slagers vertellen in het AD over hun bijzondere vak en hun passie. “Wij zitten in de hoek waar de klappen vallen. Er zijn grote zorgen over de toekomst” 

Financieel dagblad: In Bussum dreigen bakker en slager uit het straatbeeld te verdwijnen  

Gouda - Slagerij Konermann sluit voorgoed de deuren van het familiebedrijf. Na 55 jaar zijn het nu de hoge energiekosten, bovenop personeelstekorten en hoge inkoopprijzen, die eigenaar Eric Konermann (53) ertoe bewegen om vervroegd te stoppen 

Altijd op de hoogte blijven?