Foodbedrijven genomineerd voor Koning Willem I Prijs 2024

13 maart 2024 Koning Willem I Stichting
De genomineerden voor de Koning Willem I Prijs zijn bekend. In 2024 maken verschillende foodbedrijven kans op een prijs. Schouten Europe is genomineerd in de categorie mkb. Kipster en Verstegen Spices & Sauces in de categorie duurzaam ondernemerschap.

Sinds 1958 kent de Koning Willem I Stichting prijzen en plaquettes voor onderscheidend ondernemerschap toe. Elke twee jaar zet de stichting succesvolle ondernemingen die bijdragen aan positieve verandering in de samenleving in de schijnwerper. “Onze jury eert organisaties die zich onderscheiden in durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid, innovatie, diversiteit en inclusie”, zegt Romy Blankenspoor, de directeur van de Koning Willem I Stichting. “Het is inspirerend om te zien dat de BV Nederland nog altijd beschikt over veerkracht en innovatiekracht. Het gaat daarbij niet alleen om economisch succes; steeds meer bedrijven richten zich actief op het maken van een positieve impact op mens en milieu.”

Categorie mkb

De Koning Willem I prijs heeft twee categorieën. De eerste categorie is het mkb. Volgens vakjuryvoorzitter Niels Onkenhout is het mkb ontzettend belangrijk voor de Nederlandse economie. “Het mkb wordt niet voor niets de motor van onze economie genoemd. Zij zorgen voor bijna driekwart van de werkgelegenheid in Nederland en ze zijn in staat om daadkracht en innovatie om te zetten naar resultaten die echt bijdragen aan de oplossing van complexe maatschappelijke vraagstukken. Het bedrijfsleven is dus van onschatbare waarde voor Nederland.”

Een van de twaalf genomineerden is Schouten Europe. Dit familiebedrijf ontwikkelt sinds 1990 plantaardige vlees- en visvervangers. “Wij zijn enorm trots op onze nominatie”, reageert CEO Peter Schouten van Schouten Europe op de nominatie. “Wij vinden duurzaam ondernemerschap heel belangrijk en deze prijs stimuleert dat op een professionele wijze. Met al die mooie MKB-bedrijven uit allerlei branches is het een enorme eer dat we zijn genomineerd. We kijken uit naar onze pitch voor een plek in de finale.”

Genomineerden mkb

  • Admesy, Stein
  • Delft Imaging Systems, ’s-Hertogenbosch
  • Eki, Nijmegen
  • Fairphone, Amsterdam
  • Klippa, Groningen
  • Kraaijvanger Architects, Rotterdam
  • Lagemaat Sloopwerken, Heerde
  • Robin Radar Systems, Den Haag
  • Sallandse Wegenbouw, Haarle
  • Schouten Europe, Giessen
  • Snakeware, Sneek
  • Van Vuuren Grou, Grou

Categorie duurzaam ondernemerschap

De tweede categorie is duurzaam ondernemerschap. Twaalf genomineerden maken kans op Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, waaronder de foodbedrijven Kipster en Verstegen Spices & Sauces. “De top 12 van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is weer het levende bewijs dat onze economie veerkrachtig, innovatief en duurzaam is”, zegt juryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst. “Wat is het een klus om zo veel variatie te jureren, petje af voor de selectiecommissies. We kijken uit naar de pitchdag waarbij de finalisten hun duurzame onderneming en eigen drijfveren presenteren. Het is een groot genoegen en eer om deze bedrijven een podium te bieden.”

“Wij zijn vereerd om genomineerd te zijn voor de Koning Willem I Prijs plaquette voor Duurzaam ondernemen, gezien als de Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven”, schreef Verstegen Spices & Sauces op LinkedIn. “Deze prestigieuze prijs erkent organisaties die uitblinken op het vlak van duurzame innovaties die bijdragen aan een klimaatneutraal en circulair Nederland en de oplossing van complexe mondiale vraagstukken. Daarom is deze nominatie een groot compliment voor alle collega's bij Verstegen Spices & Sauces.”

Genomineerden Duurzaam

  • A Beautiful Story, Amsterdam
  • Breman, Zwolle
  • Delft Imaging Systems,‘s-Hertogenbosch
  • Do it organic, Barneveld
  • Dopper, Haarlem
  • Fairphone, Amsterdam
  • FashionPower, Zundert
  • Kipster, Venlo
  • Myne Circular Metals, Harderwijk
  • Opnieuw!, Buitenpost
  • The Good Roll, Weesp
  • Verstegen Spices & Sauces, Rotterdam

Pitchdagen en prijsuitreiking

De genomineerden in beide categorieën moeten tijdens de pitchdagen een pitch geven voor de vakjury. Op basis van deze pitches selecteert de vakjury de finalisten die in april bekend gemaakt worden. In mei maakt de Koning Willem I Stichting de winnaars bekend.

Voor alle genomineerden een spannende tijd. Peter Schouten: ‘’Wij zullen ons zorgvuldig voorbereiden en het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als we tot de finale doordringen.’’

Altijd op de hoogte blijven?