Versmering bij snel afvullen

13 augustus 2012 Edwin Rensen

Bij de productie van rauwe worstsoorten kunnen zich vaktechnische problemen voordoen die ten koste gaan van de kwaliteit. Vaktechnisch adviseur Paul van Trigt van Slagerswereld.nl ondersteunt slagers. Onderstaande tips van hem over afvullen gelden zowel voor de droge, de zachte als de smeerbare rauwe worstsoorten.

Bij de productie van rauwe worstsoorten kunnen zich vaktechnische problemen voordoen die ten koste gaan van de kwaliteit. Vaktechnisch adviseur Paul van Trigt van Slagerswereld.nl ondersteunt slagers. Onderstaande tips van hem over afvullen gelden zowel voor de droge, de zachte als de smeerbare rauwe worstsoorten.

Tips:

- Door te snel afvullen of door een te hoge afvuldruk kan er versmering ontstaan, hetgeen een ongelijkmatig beeld kan geven. Ook zichtbare stopkringen kunnen door te snel afvullen veroorzaakt worden.

- Luchtinsluiting met het vullen van de stopmachine moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Te grote luchtgaten geven een zeer slordig beeld.

- De meest voorkomende oorzaak van stopkringen is dat de vulhoorn te ver in het deeg zit. Ook het bij brede kalibers onvoldoende draaien van de kop geeft een ongelijkmatige structuur.

 

Altijd op de hoogte blijven?