Varkenssector wil extra geld voor promotie varkensvlees

24 september 2014 Maurits van Aalst Platform Varkensketen: 'Wij dringen aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting.' Foto: Vleersmagazine

Het Platform Varkensketen (COV, NVV, LTO en Nevedi) wil snel een gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over de zorgelijke (financiële) situatie in de varkenshouderij. De organisaties vinden dat het kabinet en de Europese Unie de sector moeten helpen, bijvoorbeeld bij de promotie van varkensvlees.

De marktsituatie in de varkenshouderij is momenteel zeer zorgelijk. De inkomens in de varkenshouderij staan zwaar onder druk en diverse (gezins)bedrijven dreigen om te vallen, schrijven de organisaties aan Dijksma. Hulp kan worden geboden door onder meer het stimuleren van de consumptie van varkensvlees. 'Wij dringen aan op extra financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting', aldus de gezamenlijke organisaties.

Verlies

Een varkenshouder leed de afgelopen maanden naar schatting tot gemiddeld €20 verlies per afgeleverd varken. 'Voor een bedrijf met 2000 vleesvarkensplaatsen betekent dit een opbrengstenderving van €2400 per week en €120.000 op jaarbasis. Daarnaast zijn ook de prijzen van biggen dramatisch laag.'

Veterinaire problemen

Het Platform Varkensketen bestrijdt het argument van Dijksma dat de zorgelijke situatie in de varkenshouderij wordt veroorzaakt door veterinaire problemen. De staatssecretaris vindt daarom steun voor de varkenshouderij niet aan de orde. De varkenssector meent juist dat de veterinaire maatregel een éxtra argument is om in actie te komen.

'De Nederlandse varkenshouderij kampt weliswaar al ruim acht maanden met een verbod voor export van varkensvlees naar Rusland vanwege varkenspest in Litouwen. Maar de handelsboycot die president Poetin deze zomer instelde heeft alle uitzicht op herstel van de prijzen weggeslagen', stelt het Platform Varkensketen.

Inzet

Naast meer financiële middelen voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting, wil het Platform Varkensketen dat de varkenshouderij maximaal gebruik kan maken van compensatiemogelijkheden en van nationale flankerende maatregelen die nu door het kabinet beschikbaar worden gesteld. Eerder riepen de organisaties de Nederlandse bewindslieden en politici al op om tijdens reizen en handelsmissies in het buitenland zich sterk te maken voor de afzet van Nederlands varkensvlees.

­­­­­­­­

Altijd op de hoogte blijven?