Twee nieuwe Parmaham Specialisten

4 oktober 2021 Redactie Vleesmagazine
Slagers Pepijn Putman (links) en Erik Nuijten (foto's: Consorzio del Prosciutto di Parma).

Nederland heeft er twee Parmaham Specialisten bij. Het Consorzio del Prosciutto di Parma heeft Slagerij Putman uit Arnhem en Bijzonder Vers in Nispen per 21 september 2021 officieel verkozen tot Parmaham Specialist.

Wereldwijd zijn er slechts 352 winkels erkend als Parmaham Specialist. In Nederland bestaat het selecte gezelschap nu uit 33 speciaalzaken. Deze winkels worden voorgedragen en verkozen op basis van hun vakkennis, passie en het enthousiasme voor Parmaham. Parmaham Specialisten zijn te herkennen aan het exclusieve Parmaham-logo op de winkel.

Parmaham wordt in meer dan honderd landen in de wereld verkocht. Het Consorzio del Prosciutto di Parma, opgericht in 1963 als officiële vertegenwoordiger van de producenten van Parmaham, selecteert de speciaalzaken die voldoen aan de strenge eisen en draagt ze voor als Parmaham Specialist. Het Consorzio wil zo de karakteristieke ham goed beschermen en de constante kwaliteit en smaak in combinatie met het vakmanschap van de winkel garanderen.

Parmaham Specialisten

De twee nieuwe Parmaham Specialisten zijn blij met de officiële erkenning. Pepijn Putman van Slagerij Putman: "In Nederland zijn er nu 33 Parmaham Specialisten. Dat wij daar nu bij horen, is toch bijzonder. Wij voelen ons ook wel thuis bij zo’n kwaliteitsmerk. Ook wij zijn altijd bezig om onze klanten het beste te kunnen bieden, als slager, traiteur en worstmaker. We zijn niet voor niks ook veelvuldig Nederlands Kampioen worstmaken."

Ook slager Erik Nuijten van Bijzonder Vers wil zijn klanten graag kennis laten maken met al het lekkers van de wereld dat in deze slagerij volop verkrijgbaar is en daar hoort Parmaham zeker bij. "Deze ambachtelijke Parmaham past uitstekend in ons ruime assortiment topproducten", aldus slager Erik Nuijten. "Dat wij tot dat selecte gezelschap behoren, is een mooie erkenning van ons werk!"

Parmaham

Parmaham is een 100% natuurlijk product, afkomstig van varkens van toprassen die geboren en getogen zijn in Italië. De varkens worden onder andere gevoed met de wei die overblijft bij de productie van Parmezaanse kaas en worden na minimaal 9 maanden geslacht. Alleen de achterham wordt gebruikt voor Parmaham. Er wordt bij de lange rijping van minimaal 12 maanden geen gebruik gemaakt van conserveringsmiddelen, kleurstoffen en toegevoegde nitrieten of nitraten.

Het Consorzio del Prosciutto di Parma waakt in de wereld over de kwaliteit en het merk van Parmaham. Er zijn strenge richtlijnen voor de producenten en aan de erkende Parmaham Specialisten. De Europese Unie heeft een keurmerk toegekend aan de officiële Parmaham – de BOB (beschermde oorsprongsbenaming). Er zijn nu zo'n 140 producenten in de provincie Parma onderdeel van het Consortium. Alleen zij mogen de naam en de Kroon voor hun ham voeren. 

Altijd op de hoogte blijven?