St. Patrick's Day gevierd met Irish Beef

17 maart 2018

Op zaterdag 17 maart vieren Ieren over de hele wereld St Patrick’s Day. Ter gelegenheid daarvan namen de Ierse ambassadeur Kevin Kelly en enkele Nederlandse chefs uit de prestigieuze Chefs’ Irish Beef Club enkele dagen eerder al een voorproefje met een lunch in Amsterdam.

In Restaurant Vinkeles van The Dylan Amsterdam kreeg het gezelschap een lunch aangeboden door chef Dennis Kuipers, die zich al jaren onderscheidt met zijn pure kookstijl. De chef werd tijdens de lunch door de Ierse ambassadeur officieel geïnaugureerd als lid van de Chefs’ Irish Beef Club. Kuipers serveerde een Ierse stoof van runderwang voorzien van een groene twist, geïnspireerd door de groene 'gekte' die de viering van St Patrick’s Day kenmerkt.

Bord Bia

Iers rundvlees wordt ook in Nederland gewaardeerd, blijkt uit GfK-onderzoek onder Nederlandse consumenten. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia/Irish Food Board. Ruim 1.000 Nederlandse rundvleeseters werd gevraagd hoe vaak en waarom zij rundvlees op tafel zetten. Driekwart van de ondervraagden antwoordde één of meer keren per week rundvlees te eten. De helft van hen geeft aan Iers rundvlees te kopen. “Hoewel smaak een belangrijke factor is om voor rundvlees te kiezen, is prijs toch de allerbelangrijkste drijfveer bij het aankoopmoment”, lichtte de in Amsterdam gestationeerde Laura Crowley van Bord Bia de uitkomsten van het onderzoek toe.

Herkomstland

Ierland is voor de Nederlandse consument het bekendste herkomstland van het stukje rundvlees dat op tafel komt, na het rundvlees van eigen bodem. Bij maar liefst de helft van de ondervraagden staat Ierland op het netvlies als rundvleesleverancier en één op de zes ondervraagden noemt Ierland zelfs als eerste. Ierland is trots op deze score, want feitelijk staat het in Nederland op plaats vier, na Duitsland, België en Polen.

Ierse reputatie

“Iers rundvlees biedt een unieke kwaliteitsgarantie”, laat Laura Crowley weten. Al het rundvlees dat Ierland exporteert is volledig traceerbaar tot de boerderij van herkomst. Ook het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green maakt onderdeel uit van deze kwaliteitsborging. Op dit moment voldoet 95 procent van het geëxporteerde rundvlees aan de criteria van het hoog aangeschreven Ierse kwaliteitsborgingssysteem.

Inauguratie

Tijdens de lunch wijdde Kevin Kelly chef Dennis Kuipers in als 17e lid van de Chef’s Irish Beef Club. Deze exclusieve club van internationale topchefs bestaat uit ambassadeurs van premium Iers rundvlees. Chef-koks maken elke twee jaar een studiereis naar Ierland waar ze geïnformeerd worden over onder meer het Ierse rundvleesproductiesysteem, maar ook andere hoogwaardige voedingsmiddelen van het groene eiland ontdekken. Kuipers: “Een goed gerecht hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, als je maar ingrediënten van topkwaliteit hebt. Mensen herinneren zich altijd het hoofdbestanddeel vis of vlees, en niet de garnituren.”

  •  

Altijd op de hoogte blijven?