Dat het produceren en consumeren van vlees een groot klimaatimpact heeft, is inmiddels wel bekend. Alternatieven voor vlees zijn ruimschoots beschikbaar in de vorm van vleesvervangers in de supermarkt. Maar wat als er een alternatief nog dichterbij te vinden is, in de achtertuin bijvoorbeeld? Wat is de rol van de slak in het voedingspatroon van de toekomst?

Waar jaren geleden nog de neus werd opgetrokken voor het eten van insecten, staan mensen daar nu steeds meer voor open. De afgelopen jaren keurde de Europese Commissie een aantal insecten(producten) veilig voor consumptie, zoals bijvoorbeeld de meelworm en de krekel. Maar slakken, worden nu enkel nog gezien als een plaag in de tuin of in het beste geval als een delicatesse in een Frans restaurant. 

Van poverty food tot haute cuisine

Het eten van slakken is niet nieuw: de prehistorische mens roosterde al slakken boven een vuur om ze vervolgens op te eten. Tot een eeuw geleden werden slakken vooral gezien als voedsel voor de armen, tot de Fransen ermee aan de haal gingen. Zij maakten er een  delicatesse van, traditioneel geserveerd met boter, knoflook en peterselie. 

Goed voor mens en natuur

Als je ze niet in kruidenboter serveert, zijn slakken heel gezond: ze zijn laag in calorieën en vet, maar zitten bomvol eiwitten. Naast gezondheidsvoordelen zijn slakken ook duurzaam. Voor slakkenteelt is veel minder nodig dan voor veeteelt. Slakken verbruiken minder middelen om te groeien dan bijvoorbeeld koeien en varkens om dezelfde hoeveelheid voedzaam vlees te produceren. Daarnaast is hun koolstofvoetafdruk ook kleiner: slechts 0,7 kilo broeikasgas voor 1 kilo eetbaar vlees, in tegenstelling tot 24 kilo broeikasgas per kilo rundvlees en 9 kilo broeikasgas per kilo varkensvlees.

De slak zal misschien niet snel opgenomen worden in het standaard voedingspatroon, maar vormen een veelbelovend alternatief in de zoektocht naar duurzaam voedsel. 

 

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?