‘Situatie in veel winkelstraten blijft lastig’

001_food-image-1252720-272x170-272x170

Het herstel in de Nederlandse winkelstraat is buiten de belangrijkste binnensteden en winkelcentra nog amper zichtbaar. Snoeien in het winkelbestand is in veel gemeenten nog steeds noodzakelijk. Dat constateert makelaarsorganisatie Dynamis.

Het contrast tussen steden wordt steeds scherper, zeggen de makelaars. Ruim tweeënhalf jaar na het faillissement van warenhuis V&D zijn de gevolgen bijvoorbeeld nog goed merkbaar in kleinere winkelgebieden. Het vinden van een nieuwe gebruiker voor de voormalige V&D-panden verloopt hier zeer moeizaam: van elke vijf warenhuizen staan er twee nog steeds leeg.

Compact centrum

Volgens Dynamis zou het helpen als gemeenten hun centrum wat compacter inrichten. Dat kan door winkels in aanloopstraten naar de binnenstad te vervangen door woningen. Ook is het belangrijk om langdurige onzekerheid rondom nieuwbouwplannen te voorkomen.

Marktdynamiek

Plannen voor het opzetten van grootschalige winkelcentra zoals Factory Outlet Centers stuiten nu vaak op tegenstand bij lokale ondernemers, met lange besluitvormingstrajecten tot gevolg. Gedurende zo'n traject kan de onzekerheid over de toekomst een sterke negatieve impact hebben op de marktdynamiek.

[intermezzo:1]

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Onderzoek naar werknemers in vleessector

Onderzoek naar werknemers in vleessector

Ruim 37 procent van de werknemers in de vleessector is in dienst van een uitzendbureau. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Duitse consumenten besparen op vlees vanwege inflatie

Inflatie beïnvloedt het koopgedrag van veel consumenten, ook bij onze oosterburen. 31 procent van de Duitsers kan zich hun gebruikelijke vleesconsumptie niet meer veroorloven. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Vion voor de Vion Consumer Monitor.

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het verschil tussen vleeseters, vlees verminderaars en vleesmijders

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het...