Faillissement laatste koosjere slager

27 maart 2024 Marieke Pols Wikimedia

De laatste koosjere slager in Nederland is failliet. Op 14 maart 2024 sprak de rechtbank Amsterdam het faillissement uit over Gelkos Vleeswarenbedrijf B.V., beter bekend als Slagerij Marcus. Een strop voor de joodse gemeenschap in Nederland.

De geschiedenis van Slagerij Marcus gaat terug naar 1785. In 1957 vestigde de slager zich in Amsterdam. Het eeuwenoude bedrijf bleef uiteindelijk als laatste leverancier van koosjer vlees en gevogelte - vlees dat aan de Joodse spijswetten, de kasjroet - over. De slagerij verkocht het vlees niet alleen vanuit de winkel in Amsterdam Buitenveldert en leverde ook aan bejaarden- en ziekenhuizen, restaurants, luchtvaartmaatschappijen en de plaatselijke Albert Heijn en Jumbo. Marcus stond bekend om de ossenworst en het pekelvlees.

Faillissement

De rechtbank Amsterdam sprak op 14 maart het faillissement uit. Curator mr. N.E.  Bobbert van AMS advocaten onderzoekt een mogelijke doorstart. Over de oorzaken van het faillissement doet ze geen uitspraken. Slagerij Marcus zal, evenals veel andere ondernemingen, last hebben gehad van de hoge grondstofprijzen en energiekosten. Daarnaast had het bedrijf te maken met steeds strengere regelgeving voor ritueel slachten. Volgens Jonet.nl luidde de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) afgelopen jaar al de “noodbel voor koosjer geslacht vlees uit Nederland en de hoge kosten ervan”.

Strop voor Joodse gemeenschap

Met het faillissement dreigt er een einde te komen aan koosjer vlees uit Nederland. Het betekent een strop voor de Joodse gemeenschap. “We hebben vierhonderd jaar Nederlands koosjer vlees gehad,” zegt rabbijn Shmuel Katz van de Joodse Gemeente Amsterdam in Het Parool. “Er was altijd ten minste één slager – behalve in de Tweede Wereldoorlog – waar volgens onze voorschriften is geslacht en vlees is verkocht. Daar komt nu een einde aan.”

Koosjer vlees uit buitenland

De Joodse gemeente zoekt naar een oplossing. “We werken hard aan een oplossing om de koosjere vleesvoorziening voor onze Joodse gemeenschap structureel veilig te stellen”, zegt NHIS op Jonet.nl. Het lijkt erop dat ze daarvoor moeten uitwijken naar het buitenland. In België is de rituele slacht vrijwel verboden, maar in Duitsland en Groot-Brittannië wordt nog wel via koosjer geslacht. Nadeel hierbij is dat het geen verse producten zijn, maar ingevroren.

Altijd op de hoogte blijven?