De Leidse slager Simon van Schaik heeft de beste Spareribs van Nederland. Gisteren werd hij tot winnaar van de Spareribs Trophy 2016 uitgeroepen tijdens het KNS inspiratiecongres in Amersfoort. Marco van Strien uit 's Gravenmoer werd tweede en Slagerij en Traiteur Beerens uit Best legde beslag op de derde plaats.
Hoog niveau
Het niveau was dit jaar erg hoog en de verschillen klein, aldus de jury. Deze bestond dit jaar uit de winnaar van vorig jaar, Marco Jurriëns, SVO-docent Rinus de Rijder en tv-kok Jeremy Vermolen. "Er zijn zoveel punten waar we op letten. Natuurlijk de botsplinters en bloednerven, maar ook het vet, het ras en of de ribben niet te dicht op elkaar zitten, aldus Vermolen.
Het was de eerste overwinning van Simon van Schaik, die al meerdere malen aan de wedstrijd deelnam. "En eigenlijk was ik niet eens 100 procent tevreden toen ze geweest waren. Zijn idee van een volmaakte sparerib: "Niet té gekruid en je moet nog vlees proeven." De winnaar mag op 7 juli de spareribs leveren voor de jaarlijkse barbecue van politiek Den Haag op het Binnenhof.
Eervolle vermelding
De Top 10 van de competitie voor de Spareribs Trophy 2016 werd gecompleteerd door zeven slagers die een eervolle vermelding kregen, bestaande uit een oorkonde en een beker. Dit zijn (in willekeurige volgorde): Keurslager Hermanussen (Overasselt), Partyslagerij Verkoeien (Leunen), Slagerij Van Tilburg (Sliedrecht), Gildeslager De Rooij (Berkel & Roderijs), Slagerij Buth (Ooltgensplaat), Keurslager J.Braamskamp (Rolde) en Keurslager Theo Barten (Almkerk).