Sander Baijens wint Het Beste Idee van Varkensland 2022

28 november 2022 Redactie Vleesmagazine

Sander Baijens won donderdagavond 24 november de innovatiewedstrijd Het Beste Idee van Varkensland 2022. Zijn idee genaamd ‘BigLife’ voorkomt met behulp van kunstmatige intelligentie biggensterfte in vrijloopkraamhokken. Twan Claessens kreeg de publieksprijs voor zijn Health System.

De jury vond het idee van de varkenshouder Baijens uit Noord-Brabant heel innovatief. Tobias: “Het is een bekend probleem dat zeugen op biggetjes gaan liggen”, zegt juryvoorzitter Tijs Tobias. “Vooral de eerste dagen zijn voor biggen kritisch op de kans van overleven. Baijens keek naar beeldherkenning in de humane gezondheidszorg en bracht die toepassing naar de zeugenhouderij. BigLife wordt door de jury gezien als een kansrijke en praktische oplossing om het doodliggen van biggen door zeugen tegen te gaan.”

Finale

Baijens lichtte tijdens de finale toe hoe het doodliggen van biggetjes door een zeug in het vrijloopkraamhok vermindert dankzij zijn idee. “Een camera met beeldherkenning herkent situaties waarbij een zeug op haar biggen gaat liggen. Als dit gebeurt, schalt het schreeuwend geluid van een big. Dit stimuleert de zeug om weer op te gaan staan.” Momenteel test hij BigLife op het biologische varkensbedrijf van zijn ouders in Hoogeloon. Naast de eretitel en een fysieke bokaal, krijgt Baijens kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. 

Publieksprijs

Naast de onafhankelijke vakjury kon ook het publiek stemmen. Bij het publiek was het idee van Twan Claessens favoriet. Hij bedacht het Health System. Dit systeem bestaat onder meer uit een volautomatische spuit voor het toedienen van vaccins en medicijnen, een RFID-oormerk en speciale software. Volgens Claessens zijn de voordelen van zijn innovatie dat de varkenshouder beter kan sturen op diergezondheid, inzicht krijgt in de toegediende hoeveelheid antibiotica en vaccins per dier en een sluitende medicijnregistratie heeft. Claessens ging er met de publieksprijs van deze innovatiewedstrijd vandoor.

Nominaties

Naast de winnaar en de publiekprijs waren er nog vier andere ideeën. Dat waren:

  • Johan Mathijssen met zijn idee voor een mestband waar urine snel en continu afgevoerd wordt, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Een brongerichte aanpak voor reductie van ammoniak, methaan en geur.
  • Rainier van Gelderen bedacht een krat die biggen de eerste uren helpen bij de biestopname, waardoor biggensterfte verlaagd wordt.
  • Marcel en Hans ter Bleek ontwikkelden een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer.
  • Het studententeam bedacht een communicatie-concept om met behulp van een sticker aandacht te vragen hoe nuttig het varken is voor de productie en verwerking van reststromen van verschillende artikelen en voedingsmiddelen.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?