Rechtszaak NVV tegen Provincie Brabant van start

28 mei 2015 Vleesmagazine

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft afgelopen woensdag de eerste zitting gehad in de juridische procedure tegen de provincie Noord-Brabant, inzake de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

De rechtszaak diende in de rechtbank in Den Bosch en werd bijgewoond door circa 25 leden-varkenshouders.

Door de invoering van de BZV worden de vanuit de primaire varkenshouderij ingezette ontwikkelingen naar verdere verduurzaming gedwarsboomd, vindt de NVV. Een van die ontwikkelingen is het Recept voor Duurzaam Varkensvlees (RDV), waarin de varkenshouderij zijn duurzame ambities voor de komende jaren heeft verwoord.

Door zelf te verduurzamen, kan aan de consument een meerprijs worden gevraagd voor alle extra inspanningen die een varkenshouder doet op het gebied van extra dierwelzijn én extra milieumaatregelen. De BZV blokkeert deze verduurzaming, aldus de NVV.

Onrechtmatig

De NVV heeft bij de rechter geëist dat de onderdelen van de Verordening Ruimte 2014 (VR2014), die betrekking hebben op de hoogproductieve veehouderij (waaronder de BZV) geheel of gedeeltelijk onverbindend worden verklaard. Daarnaast noemt de NVV de BZV onrechtmatig en eist een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de BZV te voldoen.

De NVV wil de afspraken uit het Verbond van Den Bosch via de rechter afdwingen. "Indien hogere eisen aan varkenshouders worden gesteld, moeten de consequenties door de gehele keten worden gedragen", betoogde NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

 

Altijd op de hoogte blijven?