Rechtszaak NVV tegen Provincie Brabant van start

attachment-001_food-image-1541925

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft afgelopen woensdag de eerste zitting gehad in de juridische procedure tegen de provincie Noord-Brabant, inzake de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV).

De rechtszaak diende in de rechtbank in Den Bosch en werd bijgewoond door circa 25 leden-varkenshouders.

Door de invoering van de BZV worden de vanuit de primaire varkenshouderij ingezette ontwikkelingen naar verdere verduurzaming gedwarsboomd, vindt de NVV. Een van die ontwikkelingen is het Recept voor Duurzaam Varkensvlees (RDV), waarin de varkenshouderij zijn duurzame ambities voor de komende jaren heeft verwoord.

Door zelf te verduurzamen, kan aan de consument een meerprijs worden gevraagd voor alle extra inspanningen die een varkenshouder doet op het gebied van extra dierwelzijn én extra milieumaatregelen. De BZV blokkeert deze verduurzaming, aldus de NVV.

Onrechtmatig

De NVV heeft bij de rechter geëist dat de onderdelen van de Verordening Ruimte 2014 (VR2014), die betrekking hebben op de hoogproductieve veehouderij (waaronder de BZV) geheel of gedeeltelijk onverbindend worden verklaard. Daarnaast noemt de NVV de BZV onrechtmatig en eist een financiële vergoeding voor de extra investeringen en meerkosten die varkenshouders moeten maken om aan de BZV te voldoen.

De NVV wil de afspraken uit het Verbond van Den Bosch via de rechter afdwingen. "Indien hogere eisen aan varkenshouders worden gesteld, moeten de consequenties door de gehele keten worden gedragen", betoogde NVV-voorzitter Ingrid Jansen.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
 NVV en LTO pleiten bij kabinet voor ruimte varkenshouderij

 NVV en LTO pleiten bij kabinet voor ruimte varkenshouderij

De NVV en LTO Varkenshouderij pleiten bij het nieuwe kabinet voor ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij te kunnen blijven ontwikkelen. Het pamflet krACHTpuntenplan is afgelopen weekend aangeboden aan formateur Edith Schippers.Ook de partijen die betrokken zijn bij de coalitieonderhandelingen hebben de brief ontvangen.  Voorop...

NVV en LTO Varkenshouderij voorstander van transparantie in hele keten

'NVV en LTO Varkenshouderij zijn voor transparantie in de sector.' Dat stellen de organisaties in een reactie op het bericht dat demissionair staatssecretaris Martijn van Dam naar aanleiding van de mishandeling van varkens in een slachthuis in het Belgische Tielt, heeft laten weten met slachterijen in gesprek te gaan over cameratoezicht en daarbij verplicht cameratoezicht niet uit te sluiten.'Varkenshouders bieden die transparantie al volop', aldus NVV en LTO Varkenshouderij. 'Er zijn geregeld open dagen en er zijn tientallen zichtstallen verspreid over heel Nederland, waar mensen 365 dagen per...

NVV en LTO willen beter landbouwbeleid

NVV en LTO willen beter landbouwbeleid

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij willen de komende vier jaar een beter landbouwbeleid. De verkiezingsuitslag van gisteren biedt daarvoor goede kansen.Nu de verkiezingen achter de rug zijn, doen de voorzitters Ingrid Jansen (NVV) en Eric Douma een oproep aan de politiek om een coalitie te vormen, die méér oog en oor...