NVV en LTO pleiten bij kabinet voor ruimte varkenshouderij

attachment-001_food-image-VLS13681I01

De NVV en LTO Varkenshouderij pleiten bij het nieuwe kabinet voor ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij te kunnen blijven ontwikkelen. Het pamflet krACHTpuntenplan is afgelopen weekend aangeboden aan formateur Edith Schippers.

Ook de partijen die betrokken zijn bij de coalitieonderhandelingen hebben de brief ontvangen. 

Voorop

De Nederlandse varkenshouderij loopt voorop in duurzaamheid, aldus de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) en LTO Varkenshouderij. ‘De sector produceert goed, veilig en duurzaam varkensvlees dat betaalbaar én beschikbaar is voor iedereen.’

De Nederlandse varkenssector is volgend de organisaties zeer divers met ruimte voor extra duurzame concepten zoals Beter Leven-varkensvlees, maar ook voor biologisch varkensvlees. ‘Zo bieden onze 4.800 gangbare, scharrel- en biologische varkenshouders voor elke consument wat wils.’

8 miljard euro

Het economisch belang van de varkenshouderij in Nederland is groot, zo is de formateur en de onderhandelaars duidelijk gemaakt. ‘Zou de Nederlandse varkenshouderij er niet meer zijn, dan kost dit ruim 26.000 arbeidsplaatsen en vervalt een jaarlijkse economische waarde van ruim 8 miljard euro (1,5 procent in aandeel in totale economie).’

NVV en LTO zetten in het pamflet nog eens uiteen welke initiatieven de Nederlandse varkenssector zelf heeft genomen om te komen tot een toekomstbestendige varkenshouderij, Daarin staan de belangen voor mens, dier en omgeving centraal. In het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij wordt nadrukkelijk ingezet op ‘beter en anders produceren’ door op veranderende wensen van consumenten in te spelen, nog duurzamer te produceren en de overlast naar de omgeving nog verder te verminderen.

Verduurzaming

De varkenssector is volgens LTO en NVV ook nadrukkelijk pleitbezorger van een Europees gelijk speelveld. Verduurzaming zal door sectoren zelf moeten worden opgepakt door zelf te komen met een vitaliseringsplan ondersteund door overheden, banken en overheden.

In hun ‘KrACHT-puntenplan’ vragen de organisaties daarom ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij verder te kunnen blijven ontwikkelen en ‘de consument daarmee ook voor de komende jaren de zekerheid te bieden dat zij ons goede, veilige, duurzame, diverse en betaalbare varkensvlees van Nederlandse bodem kunnen blijven eten.’

Lees ook
Vijf jaar Smart Food Alliance

Vijf jaar Smart Food Alliance

Al vijf jaar zet de Smart Food Alliance zich in voor het ontwikkelen van duurzame, gezonde en eerlijke voedselketens door betere samenwerking en meer innovatie. Dit jubileum werd gevierd in aanwezigheid van Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Subsidie voor advies bij verduurzaming mkb-ondernemers

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor mkb-ondernemers die geen wettelijke plicht hebben tot energiebesparing maar er wel mee aan de slag willen. Met deze subsidie kunnen ze een adviseur in huren voor advies en ondersteuning bij de uitvoering van maatregelen.

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven op de agenda, maar er is nog een lange weg te gaan. Dat zegt Cees Elemans van ING tijdens zijn presentatie ‘Verankering van duurzaamheid in uw businessmodel’ op Food Technology 2022.