NVV en LTO Varkenshouderij voorstander van transparantie in hele keten

varkens

'NVV en LTO Varkenshouderij zijn voor transparantie in de sector.' Dat stellen de organisaties in een reactie op het bericht dat demissionair staatssecretaris Martijn van Dam naar aanleiding van de mishandeling van varkens in een slachthuis in het Belgische Tielt, heeft laten weten met slachterijen in gesprek te gaan over cameratoezicht en daarbij verplicht cameratoezicht niet uit te sluiten.

'Varkenshouders bieden die transparantie al volop', aldus NVV en LTO Varkenshouderij. 'Er zijn geregeld open dagen en er zijn tientallen zichtstallen verspreid over heel Nederland, waar mensen 365 dagen per jaar kunnen meekijken in de varkensstal.' Ook nemen varkenshouders volgens de organisaties regelmatig deel aan publieksevenementen en er zijn vele particuliere initiatieven van varkenshouders op sociale media, waarbij burgers elke dag kunnen meekijken in de stal en rechtstreeks in gesprek kunnen gaan met varkenshouders.

Goed leven

Consumenten moeten volgens NVV en LTO Varkenshouderij erop kunnen vertrouwen dat varkensvlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad. 'Een goed leven houdt echter niet op bij het boerenerf. Ook bij het transport en in de slachterij moeten de dieren tot het laatste moment van hun leven waardig worden behandeld. Dit gebeurt in Nederland ook, al kun je excessen natuurlijk nooit uitsluiten', geven de organisaties aan.

Verantwoordelijkheid

'Alle initiatieven die kunnen bijdragen aan nog meer transparantie over de varkenshouderij, dus ook verderop in de keten, juichen wij toe. Wij zullen hierover ook in gesprek gaan met slachterijen en andere ketenpartners. Wij dragen die verantwoordelijkheid allemaal', zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Lees ook
Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Minister Staghouwer: Livar-varkens mooi voorbeeld regionale, korte ketens

Vleesbedrijf Livar was donderdag 12 mei het decor voor de viering van het vijfjarig bestaan van de Smart Food Alliance. Minister Staghouwer van LNV bezocht Abdij Lilbosch, waar de varkens van Livar opgroeien. Hij noemde Livar een goed voorbeeld van een bedrijf met regionale, korte ketens.

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Picnic stapt versneld over naar Beter Leven kip

Online supermarkt versnelt de overstap naar Beter Leven-kip. Vanaf 7 mei bezorgt de online supermarkt alleen nog maar verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kipvleeswaren volgen later.

Vurig genieten!

Vurig genieten!

We zijn inmiddels wel gewend aan de BBQ 2.0. Kleinere hapjes en liflafjes blijven in trek, maar ook mooie grote stukken vlees winnen aan populariteit. Veel consumenten kiezen voor vleesproducten van uitstekende kwaliteit – en die kan de slager als geen ander leveren.