Rabo: 'Innoveer tegen voedselverspilling

attachment-001_rb-image-1728453

De Europese voedselsector verliest momenteel elk jaar 60 miljard euro door verspilling van voedsel in de keten. De Rabobank signaleert dat meer dan de helft van de verspilling van voedsel plaatsvindt nog voordat de consument is bereikt. Bedrijven in deze sector kunnen samen jaarlijks ruim 10 miljard euro besparen door nieuwe technieken toe te passen bij het oogsten, behandelen, verwerken en verpakken van voedselproducten.

Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat bedrijven beter met hun leveranciers en afnemers samenwerken.

Paul Bosch van de Rabobank: 'In de totale productieketen van grond tot mond gaat veel verloren. Soms heeft dat ironisch genoeg zelfs voordelen voor bedrijven in de sector, omdat retailers om die reden extra inkopen. Maar de potentiële waarde van innovatie is aanzienlijk, vooral  bij het oogsten en behandelen van gewassen, bij het verpakken van voedsel en bij het controleren van de versheid van producten.'

Bij het oogsten, wassen en vervoeren van groente en fruit raakt een deel van de oogst al gekneusd of beschadigd, wat bederf in de hand werkt. Bedrijven kunnen investeren in nieuw materieel waarmee ze grotere hoeveelheden kunnen oogsten en tegelijkertijd schade aan de gewassen kunnen beperken. Bosch: 'Dat vergt een investering, maar het is zeer de moeite waard om te bekijken of je die samen met je partners in de keten kunt dragen. Van consistente kwaliteit profiteren zij immers ook.'

Verpakkingen

Bosch noemt ook innovatieve verpakkingsmethoden als mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan, omdat die voedsel eveneens tegen beschadiging beschermen en de houdbaarheid verbeteren.

Verder verwacht hij veel van effectievere monitoring op versheid. 'Er bestaan bijvoorbeeld technieken die de versheid van producten van teler tot supermarkt kunnen monitoren en de prijs automatisch kunnen aanpassen, zodat de verkoop geoptimalieerd wordt.'

Het voordeel van innovatie is in de eerste plaats minder voedselverspilling, maar het levert ook andere belangrijke voordelen op voor verwerkers. Denk aan constantere kwaliteit van producten, efficiënter voorraadbeheer en meer logistieke flexibiliteit.

Lees ook
Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Tips en tricks voor de Slavakto-vakwedstrijden

Menig collega droomt van een mooie bekroning of kampioenschap bij de Slavakto-vakwedstrijden. Maar het behalen van een prijs gaat niet vanzelf. In dit artikel deel ik tips en tricks en do’s en don’ts die u kunnen helpen een hogere score te verwezenlijken.

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Vaess anticipeert op wensen van de klant

Vaess anticipeert op wensen van de klant

Vorig jaar voerde het toenmalige Vaessen-Schoemaker als onderdeel van een rebranding een naamswijziging door. Het 76-jarige bedrijf ging voortaan door het leven als Vaess. Wat heeft geleid tot het succes – dat tot de dag van vandaag voortduurt – van dit voedingsingrediëntenbedrijf?