Rabo: 'Innoveer tegen voedselverspilling

attachment-001_rb-image-1728453

De Europese voedselsector verliest momenteel elk jaar 60 miljard euro door verspilling van voedsel in de keten. De Rabobank signaleert dat meer dan de helft van de verspilling van voedsel plaatsvindt nog voordat de consument is bereikt. Bedrijven in deze sector kunnen samen jaarlijks ruim 10 miljard euro besparen door nieuwe technieken toe te passen bij het oogsten, behandelen, verwerken en verpakken van voedselproducten.

Om dat mogelijk te maken is het noodzakelijk dat bedrijven beter met hun leveranciers en afnemers samenwerken.

Paul Bosch van de Rabobank: 'In de totale productieketen van grond tot mond gaat veel verloren. Soms heeft dat ironisch genoeg zelfs voordelen voor bedrijven in de sector, omdat retailers om die reden extra inkopen. Maar de potentiële waarde van innovatie is aanzienlijk, vooral  bij het oogsten en behandelen van gewassen, bij het verpakken van voedsel en bij het controleren van de versheid van producten.'

Bij het oogsten, wassen en vervoeren van groente en fruit raakt een deel van de oogst al gekneusd of beschadigd, wat bederf in de hand werkt. Bedrijven kunnen investeren in nieuw materieel waarmee ze grotere hoeveelheden kunnen oogsten en tegelijkertijd schade aan de gewassen kunnen beperken. Bosch: 'Dat vergt een investering, maar het is zeer de moeite waard om te bekijken of je die samen met je partners in de keten kunt dragen. Van consistente kwaliteit profiteren zij immers ook.'

Verpakkingen

Bosch noemt ook innovatieve verpakkingsmethoden als mogelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan, omdat die voedsel eveneens tegen beschadiging beschermen en de houdbaarheid verbeteren.

Verder verwacht hij veel van effectievere monitoring op versheid. 'Er bestaan bijvoorbeeld technieken die de versheid van producten van teler tot supermarkt kunnen monitoren en de prijs automatisch kunnen aanpassen, zodat de verkoop geoptimalieerd wordt.'

Het voordeel van innovatie is in de eerste plaats minder voedselverspilling, maar het levert ook andere belangrijke voordelen op voor verwerkers. Denk aan constantere kwaliteit van producten, efficiënter voorraadbeheer en meer logistieke flexibiliteit.

Lees ook
Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.