Het gaat goed met de strijd tegen voedselverspilling. Positief nieuws, maar het heeft ook een negatieve kant. Voedselbanken ontvangen hierdoor 20 procent minder donaties en zien tekorten ontstaan. Daarom luiden ze de noodklok.
De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken maakt zich grote zorgen om de dalende toestroom van goederen. De Voedselbanken zijn grotendeels afhankelijk van reststromen producten die fabrikanten en supermarkten niet meer verkopen. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling maakte recent bekend dat supermarkten op koers liggen om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015. ‘Een hoopvolle tussenstand’ in de strijd tegen voedselverspilling, maar met een onbedoeld neveneffect.
Tekorten Voedselbanken
Maatregelen, zoals aanbiedingen die supermarkten gebruiken om overgebleven voedsel met korting alsnog te verkopen, blijken goed te werken bij consumenten. Een goede ontwikkeling, maar hierdoor ontstaat een tekort aan gezonde levensmiddelen voor de Nederlandse Voedselbanken, in een tijd waar bestaanszekerheid het gesprek van de dag is.
“Voedselbanken Nederland zijn volledig afhankelijk van samenwerkingen en donaties om mensen die leven onder de armoedegrens en in voedselnood zijn te kunnen helpen”, vertelt Paul van Berkel, bestuurslid Voedselverwerving Voedselbanken Nederland. “Momenteel zien we een zorgwekkende terugloop in het aantal goederen van alle grote leveranciers, terwijl het aantal klanten van de Voedselbanken helaas nog altijd erg hoog is. Dit vraagt een andere manier van samenwerken met levensmiddelen- en supermarktorganisaties om alsnog aan de vraag te kunnen voldoen. Als we dat niet doen dreigen de Voedselbanken niet alle klanten meer te kunnen helpen.”
Oproep aan organisaties
Voedselbanken Nederland doen daarom een oproep aan organisaties om te kijken of zij een percentage van hun reguliere producten willen doneren. Als voorbeeld noemt de organisatie HAK. De groenten- en peulvruchtenfabrikant uit Giessen werkt al sinds 2012 samen met Voedselbanken Nederland. HAK is zich bewust van de zorgelijke situatie en doneert daarom naast producten uit de verspillingsstroom, ook reguliere producten. Het afgelopen jaar doneerde HAK 600.000 potten en zakken met groenten en peulvruchten.
“We weten dat de Voedselbanken vooral in de wintermaanden, wanneer het oogstseizoen voorbij is, een grotere uitdaging hebben om hun klanten een voedzame maaltijd te geven”, zegt Nicole Freid, CEO van HAK. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen in de samenleving een gezonde maaltijd met groenten op tafel kan zetten. Ook wij zien dat door gericht beleid onze verspilling sterk is teruggelopen. Daarom vullen wij onze donatie aan de Voedselbanken aan met reguliere producten, zodat zij voldoende klanten kunnen blijven helpen.”
Voedselnood terugdringen
Naast de sector, kunnen ook burgers hun steentje bijdragen door lokale Voedselbanken financieel te steunen. “Als er te weinig voedzame producten binnenkomen, wordt er voedsel ingekocht bij (lokale) producenten en supermarkten. We gebruiken hiervoor financiële donaties, die we ook van burgers ontvangen. Dit is echter niet de ultieme oplossing. Daarom hopen we dat de levensmiddelenindustrie gehoor geeft aan onze oproep. Samen kunnen we onze klanten de winter door helpen en voedselnood in Nederland terugdringen”, besluit Paul van Berkel.