Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector
Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.
Corbion produceert met deze methode hooggeconcentreerde azijn waarmee vleesverwerkers de groei van Listeria en andere pathogenen beter kunnen remmen zonder de sensorische eigenschappen van hun producten in gevaar te brengen. Corbion gebruikt dit voor conserveringsproducten als Verdad Opti Powder N450 en N460.
Lonneke van Dijk, Sr. Business Director for Preservation bij Corbion: “Omdat dit gepatenteerde proces de best smakende natriumarme azijnpoeders op de markt produceert, kunnen onze klanten effectievere, labelvriendelijke oplossingen bieden die tegelijkertijd de gezondheid van de consument, de productkwaliteit en de bedrijfsefficiëntie beschermen."
Een voorbeeld is Verdad Opti Powder N450. Dit geeft volgens Corbion een hogere dosis azijn af terwijl het geen negatieve impact heeft op de smaak. De houdbaarheid van het product wordt verlengt, waarmee het de uitstoot en kosten van voedselverspilling vermindert.
Vanuit het voedingsoogpunt is N450, een gepatenteerd mengsel van azijn en zeezout, ook geschikt voor natriumarme producten, omdat het wordt geproduceerd met kalium in plaats van natrium. Hoewel vleesverwerkers vaak oplossingen op basis van kalium gebruiken voor de productie van zoutarme opties, kunnen de meeste van dergelijke oplossingen alleen in lage doseringen worden toegepast vanwege de negatieve smaakeffecten. Maar de hoge azijnconcentratie van N450 levert bij lage doseringen een sterker antimicrobieel effect op, aldus Corbion.
“De conserverende kracht van azijn maakt al duizenden jaren deel uit van het menselijke dieet”, zegt Van Dijk. “We zijn enthousiast over wat onze hooggeconcentreerde, natriumarme azijn zal betekenen voor voedselproducenten die worden geconfronteerd met hogere eisen en uitdagingen in de huidige waardeketens.”
Bron: Corbion
Altijd op de hoogte blijven?
Dossiers
Meer over
Lees ook
Gebroeders Fuite nieuwe overnamekandidaat Gosschalk
Veevoerfabrikant Gebroeders Fuite gaat waarschijnlijk Exportslachterij J. Gosschalk en Zn. B.V. overnemen. Dat meldt Boerenbusiness op basis van verschillende bronnen en een brief van Gosschalk aan de leveranciers van de slachterij.
Berichtgeving over slachthuizen ongenuanceerd
Afgelopen week verschenen in de media verschillende berichten over vermeende misstanden in slachthuizen in 2021. “Het is oud nieuws”, reageert Dé van Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector. “Het is destijds al ruimschoots in het nieuws geweest." Hij noemt de berichtgeving uit de context en ongenuanceerd.
COV tekent protest aan tegen maximum temperatuur Veetransport
Minister Adema wil de maximum temperatuur voor veetransport vastleggen op 30 graden Celsius of lager. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het hier niet mee eens en tekent samen met de brancheorganisaties in veetransport, de (pluim)veehouderij en de varkenshouderij (POV) protest aan.