Partijen willen opheldering minister over slachtmethodes

13 augustus 2012 redactie

DEN HAAG - GroenLinks, de SP en de PvdA willen dat minister Veerman met spoed opheldering geeft over de slachtmethoden in Nederland. Dat bleek woensdag bij een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Bij varkensslachterijen en kippenslachterijen in Nederland worden op grote schaal dieronvriendelijke en zelfs illegale slachtmethoden gebruikt, beweren de partijen. Varkens in Nood en Dierenrecht Nederland waren samen met GroenLinks, de SP en de PvdA organisator van de hoorzitting.

De controle van het ministerie is volstrekt ontoereikend, vinden de partijen. Zij willen een diepgaand onderzoek naar de handhaving van dierenwelzijn door het landbouwministerie. Als de minister dat niet onafhankelijk uit laat voeren, zal de Kamer het heft in eigen handen moeten nemen, stellen de drie partijen.

Vergassing

Een voorbeeld van dierenmishandeling noemen de partijen de vergassing van varkens met kooldioxide. Volgens een oud-keurmeester van de RVV raken de dieren maar langzaam bewusteloos en ondervinden ze extreme stress. Hij pleit voor controle in de vergassingsruimtes of camera's.

Eerder deze week luidde de oud-keurmeester de alarmbel over de kippenslacht. Kippen zouden onvoldoende worden verdoofd alvorens ze worden gedood.

Lees ook:
AH en Radar twisten over halalslacht (24 oktober 2006)

NVV wil Wakker Dier aanpakken (24 oktober 2006)

'Kippen sterven wrede dood in slachthuizen' (24 oktober 2006)

Altijd op de hoogte blijven?