FEBEV opgetogen over Vlaams verbod op onverdoofd slachten

29 maart 2017 Vleesmagazine Afbeelding: Febev

De Vlaamse regering heef beslist om vanaf 1 januari 2019 elektronarcose te verplichten voor schapen en kleine herkauwers, en post cut stunning voor runderen. De FEBEV is opgetogen dat daarmee een pragmatische oplossing voor het onverdoofd slachten is gevonden.

De Vlaamse regering nam het besluit op basis van het eindverslag van Piet Vanthemsche, die in juli 2016 door Vlaams minister van dierenwelzijn als onafhankelijk bemiddelaar werd aangesteld. De FEBEV (Federatie van het Belgisch Vlees) was, zowel via het ketenoverleg als via individuele contacten, steeds vragende partij in het proces.

Zo vlot mogelijk in de praktijk

De FEBEV zal het eindverslag zo snel mogelijk bestuderen, en zal nagaan op welke manier deze beslissing zo vlot mogelijk in de praktijk kan worden uitgewerkt. 'De FEBEV wenst Piet Vanthemsche uitdrukkelijk te bedankten voor de vlotte en constructieve manier waarop hij de rol van onafhankelijk bemiddelaar heeft ingevuld', aldus de federatie, waarvan de 130 leden meer dan 90 procent van de Belgische omzet in de vleesindustrie vertegenwoordigen. 'Als nationale sectorfederatie wensen we ten slotte de Brusselse en Waalse regering uitdrukkelijk op te roepen om tot dezelfde beslissing over te gaan.'

Altijd op de hoogte blijven?