Febev: 'Mogelijk drie regelingen onverdoofd slachten in België'

19 mei 2017 Vleesmagazine Afbeelding: Febev

Doordat de Europese wetgeving de beslissingsbevoegdheid inzake onverdoofd slachten in het kader van een religieuze rite bij de regio’s legt, krijgt België vanaf 2019 mogelijk drie verschillende regelingen inzake deze materie. Dat meldt de Federatie van het Belgisch Vlees Febev.

In Vlaanderen geldt vanaf 1 januari 2019 een totaalverbod op onverdoofd slachten. Vanaf die datum zal elektronarcose worden gebruikt voor schapen en kleine herkauwers, en post cut stunning (verdoven onmiddellijk na het kelen) voor runderen. Deze laatste techniek is een overgangsmaatregel en blijft van toepassing zolang de elektronarcosetechniek voor runderen niet op punt staat.

Offerfeest 2019

In Wallonië wordt onverdoofd slachten verboden vanaf 1 juni 2018, maar wordt een overgangsperiode voorzien voor rituele slachtingen, en dit tot na het offerfeest van 2019. Vanaf 1 september 2019 is post cut stunning niet meer toegestaan, en moet elektronarcose dus ook voor runderen worden gehanteerd.

Daad bij het woord

Febev vreest dat deze Waalse deadlines geen rekening houden met het verder uitwerken, het commercialiseren en het operationaliseren van elektronarcose voor runderen. De federatie vraagt dan ook de bevoegde Waalse politieke partijen om de daad bij het woord te voegen en maximaal middelen in te zetten om het onderzoek mee te ondersteunen als Febev de door hen gestelde deadlines wenst te behalen.

Brussel

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is vooralsnog geen beslissing genomen inzake onverdoofd slachten.

'Febev blijft pleitbezorger van een pragmatische aanpak die rekening houdt met de acceptatie van de geloofsgemeenschappen en een Europees gelijk speelveld', aldus de federatie.

Altijd op de hoogte blijven?