Oudste slagerij van Rotterdam-Crooswijk gaat sluiten

23 mei 2018

Slagerij Haak, de oudste slagerij van Rotterdam Crooswijk, gaat sluiten. Na bijna 123 jaar sluit de slager op 23 juni definitief de deuren. Volgens huidige eigenaar Bram Haak is het mooi geweest. "Ik heb m'n uurtjes wel gemaakt vind ik zo," zegt Bram op Facebook. "Ik ga mijn klanten en Crooswijk wel missen."

Slagerij Haak

Brams over-overgrootvader opende de slagerij in 1896. Destijds waren er wel tien slagers gevestigd aan de Crooswijk en zaten de veemarkt en het abattoir op de hoek. Slagerij Haak bleef als enige slager over in de veranderende buurt. De winkelstraat verpauperde en de concurrentie van de supermarkt nam toe.

Toch wisten veel Rotterdammers de slagerij te vinden voor hun befaamde gehaktbal. Hiermee stond de slager regelmatig in de top 10 van de Vakwedstrijd De lekkerste bal gehakt. In 2014 behaalde hij zelfs de 2e plaats.

Uierboord

Een ander bekend product van slagerij Haak is Uierboord. Uierboord, ook wel koeientiet of ‘volksfricandeau’ genoemd, wordt gemaakt van koeienuiers. In de jaren '50 aten vooral arme arbeiders het en werd het gezien als volksvoedsel. Maar sinds de jaren '9o is het een delicatesse. Uierboord is maar op een paar plekken in Rotterdam te verkrijgen.

Maar Rotterdammers hoeven niet bang te zijn dat ze het voortaan zonder de gehaktballen en uierboord van slagerij Haak moeten stellen. Zoon Stefan heeft namelijk een vestiging in Capelle. Zijn broer Sander, die nu nog in de slagerij in Crooswijk staat, komt zijn team versterken. De specialiteiten van slagerij Haak blijven daar verkrijgbaar.

Altijd op de hoogte blijven?