Opnieuw strijd om lekkerste bal gehakt van Nederland

13 augustus 2012 Edwin Rensen

RIJSWIJK - In navolging van 2007 wordt ook dit jaar de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt van Nederland georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

RIJSWIJK - In navolging van 2007 wordt ook dit jaar de vakwedstrijd Lekkerste Bal Gehakt van Nederland georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie.

Ook is dit jaar een aparte rubriek toegevoegd waarin De Lekkerste Gehaktvariant van Nederland wordt beoordeeld. Dit laatste heeft vooral betrekking op regionale en creatieve variaties. Deelnemende slagers dienen lid te zijn van de KNS en sturen drie kant-en-klare gebraden ballen gehakt in ter beoordeling. Dit geldt tevens voor het inzenden van een regionale of creatieve gehaktvariant. De keuring van de 1e ronde vindt plaats op 18 september. De 2e ronde op 2 oktober en de finalekeuring wordt uitgevoerd op 21 oktober. De vakjury bestaat uit chef-kok Ton Boer (voorzitter), oud-slager Jan van der Hek (winnaar Lekkerste Gehaktbal van Nederland 1995) en Raffaël Massaro van Boucherie Dungelmann uit Den Haag (tweevoudig winnaar AD-Gehakttest in 2000 en 2004).

Er wordt in gekoelde toestand gekeurd op:

- Uiterlijk aanzien

- Consistentie

- Vetgehalte

- Geur

- Smaak

Smaak warm

Hierna wordt het gehakt volgens de aangegeven richtlijnen voor de consument verwarmd en beoordeeld op geur en smaak. De aanlevering van het gehakt is identiek aan de wijze waarop het gehakt wordt geleverd aan de consument. Tijdens de finalekeuring wordt tevens de mysteryaankoop beoordeeld en worden de producten bacteriologisch getest.

De uitvoering hiervan ligt bij KBBL (Kwaliteit Bewakingsbureau voor Levensmiddelen).

Deze keuring bestaat uit de metingen van:

- Totaal kiemgetal (inclusief voorbehandeling)

- Escherichia Coli

- Salmonella

- Monstername + vragenlijst

Winnaar op de VAS beurs bekend

Tot uiterlijk 8 september kunnen slagers zich inschrijven voor deelname aan de eerste ronde van de wedstrijd. Door deelname aan de tweede ronde kunnen resultaten uit de eerste ronde worden verbeterd. Het hoogste cijfer na twee rondes is bepalend voor een plaats in de finale. Inschrijving voor de tweede ronde sluit op 22 september. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 4 november 2008 tijdens de VAS-beurs in Amsterdam. Culinair publicist Johannes van Dam reikt bij deze gelegenheid de trophy’s uit aan de winnaars.

 

Altijd op de hoogte blijven?