Ook apen eten liever warm

attachment-001_food-image-VLS5152I01

CAMBRIDGE - Ook apen eten liever gekookt voedsel. Dat blijkt uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans.

CAMBRIDGE - Ook apen eten liever gekookt voedsel. Dat blijkt uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans.

Ze eten vlees, aardappelen en wortels liever gaar dan rauw, zo blijkt uit experimenten waarover het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist donderdag bericht.

Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de mens mogelijk is begonnen met koken zodra hij vuur kon maken en per toeval ontdekte hoe je eten kunt garen, bijvoorbeeld doordat voedsel in het vuur viel.

Waarschijnlijk hadden onze voorouders evenals de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel.

Volgens de antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard die voor de apen gingen koken, speelt de invoering van het koken een centrale rol in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen.

Dit zou de opmaat zijn geweest naar anatomische veranderingen bij de homo erectus zo'n 1,8 miljoen jaar geleden: de hersenen werden groter en de tanden kleiner.

Lees ook:

Woede over 'rauw eetregime' (filmpje) (27 maart 2008)

Lees ook
Workshop roken van vis en vlees in Spakenburg

Workshop roken van vis en vlees in Spakenburg

Gastropedia organiseert op 15 april een workshop vleesroken in Spakenburg. De workshop vindt plaats in de Botterwerg aan de Oude Schans 86 in Spakenburg.Koeling en diepvries werden na de oorlog uitgevonden, maar de behoefte om voedsel te bewaren in tijden van overvloed is er altijd al geweest. Het roken van vlees en vis als conserveringsmethode werd...

Conserveermiddel E203 wordt verboden, E200 en E292 blijven toegestaan

Conserveermiddel E203 wordt verboden, E200 en E292 blijven toegestaan

Het gebruik van het conserveermiddel calciumsorbaat (E203) is vanaf 12 augustus 2018 niet meer toegestaan in de Europese Unie. E 203 wordt gebruikt in onder meer vleeswaren. Sorbinezuur (E200), kaliumsorbaat (E202) blijven toegestaan. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) op haar website.Bron: Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) De Europese...

Milde conservering maakt droge levensmiddelen veiliger

Milde conservering maakt droge levensmiddelen veiliger

Met een zojuist afgerond onderzoeksproject heeft TOP bv aangetoond dat milde conservering een goede methode is voor het ontsmetten van droge ingrediënten voor levensmiddelen. Technieken als pascalisatie (hoge druk) hebben grote voordelen ten opzichte van de gebruikelijke methoden om ziekteverwekkende bacteriën uit te schakelen.Bij samengestelde producten...