Workshop roken van vis en vlees in Spakenburg

attachment-008_food-image-VLS2911I08

Gastropedia organiseert op 15 april een workshop vleesroken in Spakenburg. De workshop vindt plaats in de Botterwerg aan de Oude Schans 86 in Spakenburg.

Koeling en diepvries werden na de oorlog uitgevonden, maar de behoefte om voedsel te bewaren in tijden van overvloed is er altijd al geweest. Het roken van vlees en vis als conserveringsmethode werd dan ook in de steentijd al toegepast. ‘Alle moderne technieken ten spijt, roken is nooit weggeweest. Sterker nog; vandaag de dag is roken weer een trend’, aldus organisator John van de Ven. Daarom organiseert Gastropedia een culinaire workshop over traditioneel roken.

In de prachtige ambiance van de meer dan 270 jaar oude botterwerf in Spakenburg, vertellen Alex Koelewijn, voorzitter van Stichting Dupan en directeur van Spakenburg Paling en Erik Waagmeester, eigenaar van Slagerij de Wit uit Amsterdam, alles over het roken van vlees en vis.

Koud en warm roken

De ontvangst is vanaf 09.30 uur en de workshop begint om 10.00 uur. In het ochtendgedeelte tonen de leermeesters wat er komt kijken bij het roken van producten. Van hygiëne, pekelen, drogen en kruiden tot vereiste tempraturen en bewaren. Ook leren de deelnemers over het verschil tussen koud en warm roken, toegepaste houtsoorten en zelfs over wetgeving en nog veel meer.

Na de lunch, verzorgd door het Dutch BBQ Team, gaan de deelnemers zelf aan de slag. Zowel vis als vlees komen aan bod. Ze leren onder begeleiding van de rookmeesters de fijne kneepjes van het echte, traditionele roken.

De dag wordt rond 16.00 uur afgesloten met een happerij van de door de deelnemers gerookte gerechten, onder het genot van een heerlijk glas wijn van het Betuws Wijndomein. Voor meer informatie en aanmelding kan contact worden opgenomen met John van de Ven, via info@gastropedia.nl.

[intermezzo: 1]
Lees ook
KNS lanceert nieuwe kerstcampagne

KNS lanceert nieuwe kerstcampagne

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) lanceert de nieuwe kerstcampagne. Deze bestaat uit tips voor de slager om de kerstdrukte in goede banen te leiden en communicatiemiddelen om te gebruiken naar de klant.

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Leidinggeven aan zelforganisatie. Een paradox?

Over zelforganisatie bestaan talloze modellen. Ze beschrijven hoe je meer eigenaarschap bij je werknemers  creëert en ervoor zorgt dat je team zelf bepaalt wat hun doelen zijn én hoe ze die willen behalen. Maar wat werkt in de praktijk nou echt? Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of...

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Kabinet scherpt coronamaatregelen aan met avondlockdown

Vanwege de oplopende coronacijfers vond er vrijdag 26 november opnieuw een persconferentie plaats waar het kabinet nieuwe maatregelen aankondigde. Er is gekozen voor een zogenaamde avondlockdown. Wat betekent dit voor de bakker, slager, visspecialist en slijter?