NVWA verduidelijkt gezondheidseisen voor varkenshouderij

4 januari 2018

Bij inspecties op varkensstallen gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf volgende week gebruikmaken van specifieke controlepunten. De aanpak moet de controle op naleving van de houderij-eisen vergemakkelijken.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in  samenwerking met de Universiteit van Wageningen vijf kenmerken opgesteld van een gezond leefklimaat, waar varkenshouders zich aan moeten houden.

Varkens moeten zich goed voelen

Volgens een woordvoerder van de NVWA staat in de wet voor stalklimaat nu alleen dat varkens zich goed moeten voelen en gezond moeten zijn. ‘Die algemene norm is nu voor varkensstallen ingevuld met duidelijke handvatten voor varkenshouders, zodat inspecteurs gerichter kunnen controleren’, aldus de zegsman. Tijdens controles wordt vanaf nu specifiek gekeken naar concentraties koolstofdioxide en ammoniak in de lucht in de stal, in hoeverre de ogen rood of vuil zijn, de mate van bevuiling en naar oor-en staartbeten.

Varkens in Nood

Zeker 50 procent van de varkens heeft long- en/of oogaandoeningen omdat ze dag in dag uit in smerige lucht staan, zegt Varkens in Nood. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zijn de NVWA en Varkens in Nood al enige jaren in gesprek over één van de grootste misstanden in de varkenshouderij: 'de vaak ongelooflijk ongezonde lucht waar varkens in moeten leven. Eindelijk heeft de NVWA dit probleem serieus opgepakt, er is onderzoek gedaan door Wageningen University & Research en de NVWA begint deze maand met inspecties van varkensstallen', aldus Varkens in Nood in een verklaring.

'Grootste vooruitgang in jaren'

Als de controles van de NVWA op luchtkwaliteit effectief zijn, dan betekent dit voor zeker 8 miljoen varkens per jaar dat ze niet meer in ernstig vervuilde en ongezonde lucht hoeven te staan, laat Varkens in Nood weten. 'Uit een eerste onderzoek bleek dat 20 tot 30 procent van de stallen niet voldoet aan de nieuwe normen. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat zo’n 50 procent van de varkens lijdt aan oog- en/of longaandoeningen door slechte lucht. Schone(re) lucht betekent vanuit de varkens bezien: de grootste vooruitgang in vele jaren. Deze ontwikkeling kan zo bijdragen aan een versnelling van de sanering binnen de sector.'

Altijd op de hoogte blijven?