NVWA stort zich op kalkoenzaak

attachment-001_food-image-VLS13994I01

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart om na te gaan of slagers structureel goedkoop kalkoenvlees als lamsvlees verkopen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn volgens de voedselwaakhond twee eerdere constateringen van fraude met kalkoenvlees bij slagers. Uit een steekproef van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde bleek eerder deze maand dat een aantal slagers kalkoenvlees als lamsvlees verkoopt. Over de mogelijke omvang van de fraude valt volgens de NVWA nog niets te zeggen. De uitkomst van het onderzoek wordt rond de zomer verwacht.

Voorgesneden blokjes

Het team van het programma Keuringsdienst van Waarde kocht onlangs bij tien verschillende slagers lamsvlees, maar in vier gevallen bleek het om kalkoen te gaan. Bij de slagers werden voorgesneden blokjes lamsvlees gekocht en werd daarna het DNA getest. Het gaat om verschillende goedkopere slagers in Den Haag. De NVWA liet na de uitzending weten graag te horen om welke slagers het gaat.

Lees ook
NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

NVWA scherpt transporthygiëne aan vanwege vogelgriep en varkenspest

Om de verspreiding van de vogelgriep en Afrikaanse Varkenspest (AVP) tegen te graan scherpt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de regels voor transporthygiëne van vee aan. “Betere reiniging en ontsmetting van veewagens en containers is dringend noodzakelijk”, aldus NVWA.

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

NVWA ontvangt 117 meldingen over dierenwelzijn tijdens warme dagen

Afgelopen week was er sprake van tropische temperaturen in Nederland. Vanwege deze extreme weersomstandigheden zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra inspecteurs in om toezicht te houden op dierenwelzijn. In totaal ontving de NVWA van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen over dierenwelzijn.