NVWA stort zich op kalkoenzaak

attachment-001_food-image-VLS13994I01

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart om na te gaan of slagers structureel goedkoop kalkoenvlees als lamsvlees verkopen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn volgens de voedselwaakhond twee eerdere constateringen van fraude met kalkoenvlees bij slagers. Uit een steekproef van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde bleek eerder deze maand dat een aantal slagers kalkoenvlees als lamsvlees verkoopt. Over de mogelijke omvang van de fraude valt volgens de NVWA nog niets te zeggen. De uitkomst van het onderzoek wordt rond de zomer verwacht.

Voorgesneden blokjes

Het team van het programma Keuringsdienst van Waarde kocht onlangs bij tien verschillende slagers lamsvlees, maar in vier gevallen bleek het om kalkoen te gaan. Bij de slagers werden voorgesneden blokjes lamsvlees gekocht en werd daarna het DNA getest. Het gaat om verschillende goedkopere slagers in Den Haag. De NVWA liet na de uitzending weten graag te horen om welke slagers het gaat.

Lees ook
Griekse lamsbout

Griekse lamsbout

Lamsvleesproducten nemen op de Nederlandse menukaart niet de grootste plek in. Nee, daarvoor moet je naar het buitenland. In alle landen rondom de middellandse zee is lamsvlees en vaak ook schapenvlees populair.

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Rauwe kip wassen verspreidt bacteriën in keuken

Voor de bereiding van kip wast meer dan een kwart van de Nederlanders het rauwe vlees eerst onder de kraan. Dat is geen goed idee blijkt uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum. Hierdoor kunnen bacteriën op de kip zich juist door de keuken verspreiden.

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Foodwatch spant rechtszaak aan tegen de Staat over separatorvlees

Voedselwaakhond foodwatch start een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat omtrent separatorvlees, ook wel “pink slime” genoemd. Volgens foodwatch maakt de Staat niet duidelijk in welke producten separatorvlees zit, breekt de Staat de Europese wet en heeft de NVWA geen mensen en middelen om toezicht te houden en in te grijpen als er iets grondig misgaat.