NVP steunt petitie voor fipronil gedupeerde pluimveehouders

27 oktober 2017 Suzanne Dekker

Dochter van een pluimveehouder Gea van Maanen is een petitie gestart voor de door fipronil getroffen pluimveehouders in Nederland. Zij wil daarmee steun betuigen aan de getroffen pluimveehouders en het nieuwe kabinet vragen om de afgewezen financiële steun voor de gedupeerde gezinsbedrijven te heroverwegen.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) is blij met dit burgerinitiatief en ondersteunt de petitie voor fipronil gedupeerde pluimveehouders. De NVP roept dan ook iedereen op om de petitie te tekenen, zodat er binnenkort 10.000 handtekeningen kunnen worden overhandigd aan landbouwminister Carola Schouten.

Aan minister Schouten wordt dan gevraagd het standpunt van het kabinet te heroverwegen en bepaalde kosten, zoals die voor bemonstering en analyse door de NVWA voor rekening van de overheid te nemen. Dan loopt de schade voor de boeren via deze overheidsnota’s niet verder op.

Klik hier om de petitie te tekenen

NVP baalt van beschadiging vertrouwen

‘De eierschappen zijn gelukkig weer goed gevuld en de consumptie van eieren ligt weer op het normale niveau, waar de pluimveesector heel dankbaar voor is. Gelukkig is niemand ziek geworden en betrof de besmetting van leghennen en eieren slechts een heel lage dosis van het vlooienbestrijdingsmiddel fipronil. Pluimveehouders nemen hun taak als voedselproducent heel serieus en vinden het afschuwelijk dat het vertrouwen van de consument is beschaamd door frauduleus handelen van een van hun leveranciers’, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan.

Nog 250 familiebedrijven aan het knokken

Voor de meeste mensen lijkt de fipronil-crisis daarmee voorbij. ‘Helaas zijn echter nog zo’n 250 familiebedrijven dagelijks aan het knokken om uit hun persoonlijke crisis te komen. Fipronil blijkt een goedje wat zeer lastig te verwijderen is uit de stallen. Na ruim 3 maanden bedraagt de schade inmiddels tussen de € 65 miljoen tot € 75 miljoen. Dat betekent per familie nu al een gemiddelde schade van meer dan € 250.000,- en de schade loopt nog dagelijks op voor deze mensen. De overheid vindt dit normaal ondernemersrisico, maar pluimveehouders konden zich hier niet tegen verzekeren en moeten daardoor alle schade zelf dragen.’

Hennie de Haan hoopt en verwacht dat velen de petitie van Gea van Maanen zullen tekenen en op deze manier de pluimveehouders een hart onder de riem steken.

Teken de petitie en steun de getroffen pluimveehouders

Altijd op de hoogte blijven?