Nog niet alle supermarkten over op Beter Leven-kip

11 december 2023 Redactie Vleesmagazine Siwon Lee via Pixabay
Alle grote supermarktketen beloofden in 2021 dat ze vanaf 1 januari 2024  alleen nog maar kip met het Beter Leven Keurmerk verkopen. Eind 2023 blijkt uit onderzoek van Wakker Dier dat bij Vomar, Boni, Nettorama en Aldi nog veel keurmerkloze kip in de schappen ligt. 

Voor het onderzoek controleerde Wakker Dier de folders en het assortiment van zestien grote supermarkten en schreef de supermarkten aan bij wie nog keurmerkloze kip werd aangetroffen. In de meeste gevallen ging het om enkele producten die binnenkort worden gesaneerd of aangepast. Maar bij Vomar, Boni, Nettorama en Aldi betrof het een groot deel van het assortiment. “Deze supermarkten hebben nog een maand om hun zaken op orde te krijgen”, aldus Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Reactie Aldi

Aldi liet Wakker Dier weten dat de contracten inmiddels rond zijn en dat de overstap – met een vertraging van enkele weken – uiterlijk in week zes van 2024 compleet is. Ook stopt de supermarkt vanaf 1 januari 2024 met aanbiedingen voor keurmerkloze kip.

Beter Leven Keurmerk

In 2021 kwamen alle grote supermarktketens met de belofte om voor 1 januari 2024 over te stappen op kip met minimaal één Beter Leven ster. Albert Heijn committeerde zich als eerste en schakelde vorig jaar in oktober om naar sterkip. Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.

Altijd op de hoogte blijven?