Europa wil voedselverspilling aanpakken

6 juli 2023 Redactie Food Pixabay

Europeanen verspillen jaarlijks voor 132 miljard euro aan voedsel. De Europese Commissie wil dit aanpakken en stelt voor dat lidstaten voor 2030 voedselverspilling in de verwerkings- en productie-industrie met 10 procent en in de detailhandel en consumptiesector met 30 procent verminderen.

Jaarlijks wordt in de Europese Unie bijna 59 miljoen ton voedsel verspild. Dit betekent 131 kilogram per inwoner met een totale marktwaarde van 132 miljard euro. Huishoudens veroorzaken 53 procent van deze verspilling en voedselproducenten en de voedselverwerkende industrie zijn verantwoordelijk voor 20 procent.

Bestrijden voedselverspilling

“De Voedselverspilling bestrijden levert op drie vlakken winst op”, meldt de Europese Commissie. “Het bespaart voedsel voor menselijke consumptie en draagt zo bij tot de voedselzekerheid. Het helpt bedrijven en consumenten om geld te besparen en vermindert de milieu-impact van de voedselproductie en -consumptie.” Daarom wil de Europese Commissie in een verordening in het kader van de Green Deal vastleggen dat lidstaten tegen 2030 zorgen voor een vermindering van voedselverspilling met 10 procent bij de verwerking en productie en met 30 procent (per hoofd van de bevolking) bij de detailhandel en de consumptie (restaurants, cateringdiensten en huishoudens) ten opzichte van 2020.

Reactie Too Good To Go

Too Good To Go, een marktplaats voor voedseloverschotten, laat met een persbericht weten het voorstel van de Europese Commissie te verwelkomen. “Voedselverspilling is een enorme uitdaging in de hele toeleveringsketen”, zegt Mette Lykke, CEO van Too Good To Go. “Hoewel onze marktplaats partners al heeft geholpen om 239 miljoen maaltijden niet te verspillen, erkennen we dat er nog steeds veel goed voedsel wordt verspild.” Too Good To Go denkt dat de voorgestelde wet een belangrijke stap is in het verminderen van voedselverspilling en het bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. 

Altijd op de hoogte blijven?