Meerderheid Nederlanders: ‘Vleesbedrijven dwingen uitstoot te verminderen’

03_miz-vleesmagazine080120-018-klein

Als zuivel- en vleesbedrijven te weinig doen om hun uitstoot te verminderen vindt 62 procent van de Nederlanders dat de overheid hen hiertoe moet dwingen. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.

Zuivelgigant FrieslandCampina en vleesproducenten Vion en VanDrie Group waren in 2019 samen verantwoordelijk voor de uitstoot van 34,4 miljoen ton aan broeikasgassen. De totale directe uitstoot van al het wegverkeer in Nederland is 29,6 miljoen ton aan broeikasgassen in een jaar. Uit het onderzoek blijkt dat de drie zuivel- en vleesbedrijven geen effectieve plannen hebben om hun uitstoot flink te verminderen.

Regels nodig

Directeur Milieudefensie Donald Pols licht toe: ‘Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen moet de uitstoot van broeikasgassen minimaal halveren in 2030. Maar de uitstoot van een multinational als FrieslandCampina blijft de komende tien jaar stijgen. Het is echt noodzakelijk dat de overheid regels opstelt zodat ook grote vervuilers in de vlees- en zuivelindustrie gedwongen worden hun uitstoot flink te verminderen.’

Achterban VVD en CDA  wil ook regels

Ook kiezers van VVD (61%) en CDA (60 %) vinden dat als vlees- en zuivelmultinationals zelf te weinig doen, overheidsregels wenselijk zijn om de CO2 uitstoot te verminderen. Kiezers van partijen als PvdA, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren zijn het hier in nog grotere mate mee eens (79% tot 93%). Nu zijn er geen bindende regels voor multinationals om de uitstoot in hun productieketen te verminderen. Milieudefensie wil, net als de meerderheid van Nederland, regels voor de grote vervuilers om zo gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.

Grote uitstoot

FrieslandCampina was in 2019 verantwoordelijk voor een uitstoot van 17,4 miljoen ton aan broeikasgassen. Vion Food Group produceert varkens- en rundvlees en behoort wereldwijd tot de top tien grootste varkensslachterijen. Het bedrijf was in 2019 verantwoordelijk voor 11,6 miljoen ton aan broeikasgassen. De VanDrie Group is wereldmarktleider in kalfsvlees. Zijn productie leidde tot de uitstoot van 5,4 miljoen ton aan broeikasgassen. Het gaat hier om de uitstoot die vrij komt in de hele productieketen, dus van het verbouwen van het veevoer (ook in het buitenland) tot het moment dat het vlees de fabriek en de melk de boerderij verlaat.

Boterzachte plannen

FrieslandCampina en VanDrie Group willen duurzaam groeien. FrieslandCampina wil meer melk produceren met minder klimaatimpact per liter melk. Uit het onderzoek blijkt echter dat de anderhalve procent groei waar FrieslandCampina op inzet tot meer uitstoot leidt. De klimaatambitie van Vion Food Group richt zich vooral op het gebruik en opwekken van groene stroom. Ze richten zich te weinig op het verminderen van de veel grotere uitstoot die ontstaat voordat een dier geslacht wordt. De VanDrie Group heeft reductieplannen, maar die zijn volgens Milieudefensie onvoldoende concreet.

 
Lees ook
Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Eerste On the way to PlanetProof themaweek gelanceerd

Klimaatambassadeur Helga van Leur en Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland, openden maandag 14 september de eerste On the Way to PlanetProof week. Tot en met 19 september staan de producten met het keurmerk in de spotlights in supermarkten, televisiespots en social media.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

ACM keurt overname Van Dam door VanDrie Group goed

VanDrie Group mag de activiteiten van A.J. van Dam Beheer b.v. overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft deze overname goedgekeurd. Dat laat VanDrie Group weten in een persbericht.