Speciaalzaken in etenswaren hebben zich sinds 2007 verschillend ontwikkeld. Waar sommige winkels de concurrentie met supermarkten verliezen, zijn andere juist aan een opmars bezig. Het aantal kaas-, vis- en natuurvoedingswinkels neemt toe, terwijl het aantal groentewinkels en slagers afneemt. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Speciaalzaken in etenswaren
Het aantal kaaswinkels is de afgelopen 10 jaar met 27,4 procent gestegen en zijn er nu 35 procent meer viswinkels. Het aantal winkels in natuurvoeding en buitenlandse voeding nam toe met ongeveer 18 procent. Meer het aantal groentewinkels daalde met bijna 30 procent. Ook het aantal slagers en poeliers daalde, met bijna 19 en 12 procent.
Het aantal kaaswinkels in Nederland nam toe van 475 in 2007 naar 605 in 2017. Die stijging vond vooral de laatste jaren plaats. Sinds 2014 kwamen er per saldo 80 kaaswinkels bij. In Amsterdam was de grootste stijging te zien. Daar zijn nu 55 kaasspeciaalzaken. Dit is 80 procent meer dan in 2007. In de hoofdstad zijn relatief veel toeristen, die kaas graag als souvenir meenemen.
- [caption id="attachment_44643" align="alignleft" width="500"] Bron: CBS[/caption]