Lustrumeditie Week van de Slager viert het slagersvak

18 april 2023 Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS)

Van 17 tot en met 21 april vindt de tiende editie van de Week van de Slager plaats. Tijdens deze week wordt de culinaire veelzijdigheid van de foodbanen in de ambachtelijke slagerij onder de aandacht gebracht. Want; jong en oud(er), zij-instromer of student kan een aantrekkelijke baan vinden in de slagerij. In de slagersbranche zijn kansen voor verkoopadviseurs, slagers, traiteurs, maar ook voor mensen in een leidinggevende functie. Speciaal voor deze week worden activiteiten bij diverse slagerijen georganiseerd. Online gaat het feest jaarrond door op www.festivalvandeslager.nl

Maak kennis met het slagersvak

Tijdens de Week van de Slager staat de kunst van de slager centraal. Veel slagers laten in deze week zien hoe veelzijdig en gevarieerd het werken in de slagerij is. Het slagersvak is de afgelopen jaren enorm veranderd. Er is meer vraag naar een culinaire invulling van het assortiment. Diverse slagers in het land organiseren een activiteit. Een aantal voorbeelden:

  • Branche erkende meesterslager Wouter van de Veen in Ederveen geeft een gastles op het voortgezet onderwijs in Ede.
  • Buurman Vlees en Vis in Twello geeft drie keer een gastles aan groep 7 van de basisschool. De leerlingen leren over het varken en gaan worstjes afstoppen en broodjes maken.
  • Valk Versmarkt in Voorschoten houdt een workshop varken uitbenen en een workshop rollade maken.
  • Traiteurslager Aarts geeft een presentatie varken en een workshop rollade maken.
  • Branche erkende meesterslager Arno de Best vraagt zijn klanten een originele naam te bedenken voor een nieuwe hybride worst.

Online festival van de slager

Bezoekers van het online festival kunnen zich het hele jaar zich onderdompelen in het slagersvak. Op het 3D-festivalterrein zijn podcasts, filmpjes en verhalen te vinden over werken en leren in de slagerij. Nieuw dit jaar is bijvoorbeeld de podcast van slager Jaap Landman over de korte keten. Ferron Groot, vierde generatie in slagersfamilie Groot in Lutjebroek, vertelt waarom het slagersvak zo leuk is. Ook is er ruimte voor achtergrondinformatie zoals de geschiedenis van het slagersvak en waarom de slager zo bepalend is voor ‘de smaak van jouw regio’. In een online masterclass laten foodwriter Meneer Wateetons en ambachtelijk slager Erik Waagmeester zien waar welk stukje vlees zit bij het varken.

Koos van Essen, slager in Wateringen en voorzitter van Koninklijke Nederlandse Slagers heeft een speciale oproep. “Het slagersvak is zo dynamisch en divers, ik raad iedereen aan de slager te bezoeken te vragen naar de carrièrekansen in de slagerij. Dat kan tijdens de Week van de Slager, online op het festival van de slager of in een willekeurige andere week.”

Opleidingen en vacatures

Voor meer informatie over opleidingen of over vacatures in de slagerij kun je ook terecht op www.werkenindeslagerij.nl. Hier staan de opleidingsmogelijkheden en leuke vacatures.

Over Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb)

Naast het verstrekken van subsidies voor opleidingen en trainingen, spant de stichting zich ook in om (jonge) mensen te enthousiasmeren voor een carrière in het slagersvak. Dit gebeurt door diverse activiteiten zoals het ontwikkelen van educatief lesmateriaal, voorlichting geven, de Meat Your Future Karavaan, decanenmiddagen en nog veel meer. KNS voert deze activiteiten uit in opdracht van het bestuur van Sovvb. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van CNV Vakmensen, FNV en KNS.

Over Koninklijke Nederlandse Slagers Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. KNS werkt aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman. KNS ondersteunt haar leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is het motto en daarmee maakt KNS zicht hard voor de slagersbranche.

 

Altijd op de hoogte blijven?