Op VAS introductie branche-erkende Meesterslager

13 oktober 2016

Op de VAS-beurs in Amsterdam hebben KNS en Vakbonden een nieuw initiatief bekendgemaakt: de Meesterslager. Het traject start begin 2017 en betreft een titel die alleen 'de excellente slager' mag voeren. Hij moet daar wel een traject voor doorlopen. 'Voldoende is niet goed genoeg", aldus Vera de Jonge van de KNS.

De intake gebeurt door middel van een praktijkopdracht en het invullen van een vragenlijst. Het is een individuele titel voor een slager, dus niet voor een bedrijf. Rond dit project is de Stichting Meestertitels Slagersbranche opgericht. De Meestertitels zijn al bekend bij onder meer koks, ijsbereiders en patissiers.

Op 9 november is er een informatieavond over de Meesterslager.

Organisatie

De VAs is aan het einde van de tweede beursdag tevreden. De opkomst is goed, de locatie was prima en er is goed zakengedaan door de exposanten. Het record aan inzendingen voor de vakwedstrijden is geëvenaard, aldus John Bakker van de VAS-ZAS. "Het is goed om je nek uit te steken door mee te doen aan die wedstrijden."

Exposanten

De beurs was uitverkocht, er was geen lege plek in de grote markthal van het Foodcenter in AMsterdam t4e vinden. Veel noviteiten maar ook bekende producten, soms in een nieuw jasje. Kruidenproducenten Verstegen, Degens en Epos hebben nieuwe kruiden, marinades en sauzen. Het Beemsterlant's varken heeft een prachtige stand waar halve varkens worden ontbeend en bereid door twee koks van de Greeneggbakfiets.

Pulled porc is een trend en er worden diverse bereidingen getoond maar ook machines, bij de stands van Delmo en De Jager, die de slager veel werk uit handen nemen.

Groothandel De Kweker heeft het Dutch BBQ-team ingeschakeld. Deze Nederlands en Europees kampioenen bbq maken allerlei producten op de bbq voor de bezoekers.

Frigomil en Wimag zijn winkelinrichters uit België, die de Nederlandse markt willen veroveren met hun ambachtelijke en toch moderne toonbanken en koelmeubelen.

Workshops

Op beide beursdagen staan tv-kok en kookboekschrijver Julius Jaspers en slager Gertjan Kiers midden in de beurshal met hun workshop. Vooral 'vergeten delen'van het rund en varken krijgen bijzondere aandacht. Buiten ossenhaas en karbonade zijn er heeerlijke gerechten te bereiden van bijvoorbeeld bavette en varkensrack. Veel aanwezi9ge slagers raken geïnspireerd en iedereen mag proeven.

Ook aan het einde van beursdag twee is het nog druk in de hal. De exposanten zijn heel tevreden en hebben goede zaken gedaan. De slagers hebben op hun beurt inspiratie en nieuwe ideeën opgedaan.

Lees ook:

  • https://www.vleesplus.nl/nieuws/2016/vlees-presenteert-vas-journaal/
  •  

Altijd op de hoogte blijven?