Irish Food Board maakt oktober stoofvleesmaand

6 oktober 2015 Vleesmagazine

In oktober gaat de Irish Food Board uitgebreid aan de slag met stoofpotjes. Onder het mom van ‘Geheimen uit de stoofpot’ worden op de Facebookpagina van Irish Beef tijdens deze stoofvleesmaand veel recepten en tips gedeeld.

Met verschillende foodbloggers wordt een online receptenwedstrijd georganiseerd. In samenwerking met supermarktorganisaties zijn acties opgezet waarbij consumenten kans maken op het winnen van een Le Creuset-stoofpan. Eind van de maand organiseert de Irish Food Board workshops met stoofvlees op het culinaire publieksevenement De Tasty in de Jaarbeurs in Utrecht.

Keukengeheimen

Topchef Andrès Delpeut, lid van de Chefs’ Irish Beef Club, verklapt zijn keukengeheimen om de stoofpot tot een succes te maken. ‘Neem allereerst een goede pan met dikke bodem, omdat de warmte daarin optimaal verdeeld wordt. Het is vervolgens heel belangrijk om het vlees gecontroleerd en goed aan te braden. Dat zorgt voor de juiste smaakaroma’s. Zet de stoofpot op een laag vuur, maar hij kan ook in de oven. Hoe langer je de stoofpot de tijd geeft om op smaak te komen, des te beter. Zuur toevoegen aan de stoofpot dient om het aanbaksel los te maken en de smaken goed los te laten komen. Voeg bijvoorbeeld wijn, bier of zachte azijnen zoals balsamico toe.’

Favorieten

Over zijn favorieten zegt Andrès Delpeut: ‘Welk stoofpotje je maakt, hangt nauw samen met de gelegenheid waarvoor je kookt. Een klassieke boeuf bourgignon laat de hele keuken geuren. Voor deze grootmoeders stoofpot geldt: hoe meer smaak, hoe beter! De Irish stew is met de toevoeging van stroop en bier een stoofpot voor de zoetliefhebber. Met hachee kun je snel en gemakkelijk iets moois op tafel zetten. Zoek je een uitdaging, stoof dan eens met citrus of sinaasappelsap. Mijn persoonlijke favoriet is de rendang. Ik maak graag een feestje op tafel door naast het stoofvlees allerlei bijgerechten te maken. Dat kan natuurlijk met alle stoofgerechten.’

Goed leven

De basis voor een heerlijke stoofpot is uiteraard het juiste vlees. De smaak van het vlees is onder andere afhankelijk van de herkomst. In Ierland hebben de koeien een goed leven gehad. Acht tot negen maanden per jaar grazen ze op uitgestrekte groene heuvels, die dankzij de overvloedige regenval bezaaid zijn met sappig gras en klaver. De Ieren zijn bovendien heel bewust bezig met hun vleesproductie. Op dit moment neemt 95 procent van de rundveehouders deel aan het nationale duurzaamheidsprogramma Origin Green. Daardoor heeft Ierland een van de kleinste ecologische voetafdrukken van Europa.

De facebookpagina van Irish Beef is hier te vinden.

Altijd op de hoogte blijven?