Helft Nederlandse koelkasten te warm afgesteld

koelkast

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit lopen elke dag ongeveer 1.900 mensen een voedselvergiftiging op. Het Voedingscentrum noemt bewaren van voedingswaren in een te warme koelkast als één van de oorzaken. Slagers kunnen wellicht een adviserende rol hebben om dit te verbeteren.

In 56 procent van de Nederlandse huishoudens blijkt de koelkast echter te warm afgesteld, waardoor bacteriën aanzienlijk sneller kunnen groeien. Deze conclusie trekt elektronicaketen BCC op basis van onderzoek, dat het in aanloop naar de Verspillingsvrije Week liet uitvoeren.

Snellere bacteriegroei bij hogere temperaturen

De ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen is 4 °C. Vooral vlees is bij die temperatuur het langst veilig houdbaar. Dan wordt de groei van bacteriën en schimmels het meest geremd.

Uit marktonderzoek door BCC blijkt 56 procent van de Nederlanders de koelkast echter op een te hoge temperatuur te hebben ingesteld. In twee op de vijf huishoudens staat de koelkast zelfs op 7 °C of hoger; een temperatuur waarop de listeria-bacterie zich bijvoorbeeld tweemaal zo snel vermenigvuldigt als bij 4 °C. Salmonella, volgens een Europese studie de meest voorkomende voedselinfectie, begint te groeien vanaf 2 tot 4°C.

Groter risico op voedselvergiftiging onder senioren

Nederlanders jonger dan vijftig jaar bewaren producten ongeveer 50 procent vaker in de koelkast dan ouderen (50+). Ook gooien seniorenproducten meestal niet direct na het verstrijken van de Te Gebruiken Tot-datum weg; 32 procent van de jongste groep doet dit, tegen 22 procent van de ouderen. Hierdoor is het kans op een voedselvergiftiging groter.

In de koeling, of juist erbuiten?

Sommige versproducten moeten in de koelkast worden bewaard, terwijl andere producten juist buiten de koeling langer houdbaar blijven. Veel Nederlanders blijken hier niet volledig van op de hoogte.

Zeven op de tien consumenten bewaren appels namelijk buiten de koelkast, terwijl deze gekoeld tot drie weken langer houdbaar zijn. Tomaten kun je daarentegen beter buiten de koeling bewaren; iets waar de helft van de Nederlanders geen weet van heeft. Meer informatie over het onderzoek is hier te lezen.

 

 
Lees ook
Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Gebruikte, origineel gereviseerde machines op Empack

Als producent van vers vlees en vleesproducten heb je bij MULTIVAC de keuze uit de allernieuwste verpakkings- of verwerkingsmachines en uit gebruikte machines met originele onderdelen. Snelle levering voor een kleiner budget én toch verantwoord verpakken.