Hazenjacht blijft gesloten

20 oktober 2022 vleesmagazine
Foto: Jagersvereniging

De hazenjacht in Utrecht, Limburg en Groningen blijft gesloten. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van het kortgeding op 10 oktober. De Jagersvereniging kondigt aan op korte termijn een bodemprocedure te starten. Dat gebeurt in samenwerking met NOJG, FPG en andere betrokken partijen.

De minister van Natuur en Stikstof nam het besluit op basis van een rapport van Wageningen University & Resource. De bodemprocedure tegen de Staat van instandhouding (SVI) van de haas en het konijn. Volgens de Jagersvereniging hebben de onderzoekers van de WUR een onjuiste beoordelingsmethode gebruikt.

Beoordelingsmethode 

“De onderzoekers van de WUR hebben zich willen richten op een beoordelingsmethode in ontwikkeling, die voortkomt uit de Europese Habitatrichtlijn”, meldt de Jagersvereniging. “Dat is niet logisch. Ten eerste omdat hazen en konijnen niet behoren tot de zwaar beschermde diersoorten waarop deze richtlijn toeziet, zoals bevers en wolven. Uiteindelijk is in het WUR-onderzoek zelfs een nog strengere maatstaf gehanteerd. De Wet natuurbescherming hanteert andere beoordelingscriteria bij algemeen voorkomende diersoorten in Nederland, zoals haas en konijn.”

In de bodemprocedure verzoekt de Jagersvereniging de rechter om een oordeel te vellen over de gebruikte beoordelingsmethode. “Deze procedure moet een eind maken aan de discussie of deze dieren nu wel of niet in hun voortbestaan worden bedreigd.”

Bodemprocedure

In een reactie noemt de directeur van de Jagersvereniging, Willem Schimmelpenninck, de uitspraak van de voorzieningenrechter teleurstellend, maar niet verassend. “We hielden er al rekening mee dat een voorzieningenrechter zich niet inhoudelijk zou uitlaten over de omstreden beoordelingsmethode voor het bepalen van de staat van instandhouding van hazen en de daarbij gemaakte cijfermatige fouten. We hebben veel vertrouwen in onze positie in de bodemprocedure. Hierin wordt de zaak letterlijk tot op de bodem uitgezocht. Daarin staan we heel sterk. Hazen zijn in Nederland helemaal niet in hun voortbestaan bedreigd. Er lopen minimaal meer dan 200.000 hazen over de akkers en de trend is de afgelopen twintig jaar nagenoeg stabiel en de meest recente jaren zelfs stijgend.”

Heeft u haas in het assortiment en merk je iets van het huidige jachtverbod? Laat het ons weten via info@vleesmagazine.nl.

Altijd op de hoogte blijven?